2015. július 14., kedd

A pránájáma légzésmintái

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Háromrészes fel-fel hullám ülve

Most áthelyezzük a háromrészes kétszeres felfelé-hullámot a függőleges síkba. Üljünk kedvenc meditációs ászanánkba. Az előző hullámhoz hasonlóan, aktiváljuk a belégzési uddíjána bandhát, hogy először az alhasba menjen a levegő, majd a törzs közepébe, és végül a mellkasba. A kilégzésnél a gravitációval ellentétesen dolgozunk, és felfelé visszük az apána vájut. Ez azt jelenti, hogy először az alhasból lélegzünk ki. Érezzük meg, hogy mennyire kell ehhez megfeszíteni az uddíjána bandhát. Utána lélegezzünk ki a törzs közepéből, majd a mellkasból. Eleinte irányítsuk a tudatosságot arra, hogy ne erőltessük túl a rekeszizmot. A rekeszizomnak többet kell dolgoznia ebben a módszerben, mivel a gravitáció ellenében végezzük a kilégzést.

A háromrészes fel-fel hullám nagyon jól energizál és megtanít a légzés szétosztására. Végezzünk el egy kísérletet. Finoman vigyük a figyelmünket a bhrúmadhjára (a harmadik szemre). Amikor felfelé lélegzünk ki ennek a hullámnak a segítségével, észre fogjuk venni, hogy a prána természetesen a harmadik szem felé áramlik. Míg az előző háromrészes fel-le hullám aláveti magát az apána vájunak, a háromrészes fel-fel hullám az apána gatit használja, vagyis a belső felfelé irányuló mozgást, ami az általában lefelé áramló kilégzésen belül található. Ez fontos ahhoz, hogy elérjünk és fenntartsunk bizonyos állapotokat a pránájáma és a meditáció közben. A prána felfelé áramoltatásával ez a hullám megakadályozza, hogy az elme tamaszikussá váljon a kilégzés végén. A háromrészes fel-fel hullám minden olyan lassú légzéssel járó pránájáma természetes légzéshulláma, mint a nádí sódhana, a szúrja és csandra bhédana és a sítalí.

Hatrészes fel-le hullám ülve

Ez a hullám a csakra-légzés és -tisztítás alapja, mert mindegyik hullám teteje a hat csakra egyikéhez kapcsolódik. Mivel a hatodik csakra a fejünkben van, be kell építeni egy biztonsági óvintézkedést, hogy a koponyaűri nyomás ne emelkedjék meg. Ennek érdekében nem lélegzünk végig az egész törzsön, hanem csak a szusumnán, ami egy nagyon vékony energiavezeték a gerinc mentén. Ez nehezebbnek hangzik, mint amilyen. Mivel a prána oda megy, ahová a vritti (gondolat) megy, csupán folyamatosan kell koncentrálnunk a szusumnára, hogy ezt elérjük.

Hatrészes fel-fel hullám ülve

Ez a Kundaliní felemelésének természetes hulláma. Belégzés és kilégzés közben is a csakrákra koncentrálunk, de ahelyett, hogy engednénk az apánát leereszkedni, kilégzésnél felemeljük, miközben felfelé sorrendben koncentrálunk a csakrákra, ahogy azt a belégzésnél is természetesen tesszük.

A hatrészes meditációs hullámok természetesen bontakoznak ki a háromrészes hullámokból, mint ahogyan a meditáció is természetesen fejlődik ki a pránájámából, a pránájáma pedig az ászanából. Ezek az összetett hullámok számos kiegészítő aspektussal rendelkeznek, mint a mantra, csakra, bandha és múdrá, melyek túlmutatnak e könyv témáján. Remélhetőleg egy későbbi publikációban sor kerül az ismertetésükre."

Nincsenek megjegyzések: