2015. július 29., szerda

A hétköznapi hős


Szeretném bemutatni nektek Benit, akit néhány hete járat hozzám az anyukája magán jógaórára a BSK Crossfight-ba. Beni tizenhárom éves, és mozgássérültnek kellene tekinteni, mivel oxigénhiányosan született. Ennek következtében a mozgató idegrendszere nem úgy fejlődött, ahogy általában szokott, és még tízéves korában sem tudott járni, tolószékben közlekedett. Az izmai és inai, főleg a lábában és a medencéje körül megrövidültek és bemerevedtek, így legalább egy tucat műtéten kellett keresztülesnie, mire elkezdhették az orvosok és a gyógytornászok tanítani arra, hogyan kell a lábait használnia. 

Beni igazi hős, akinek minden napja egy közdelem, hogy valamikor ő is mankók és bokamerevítők nélkül tudjon járni, lépcsőzni, szaladni, sportolni, mit ahogyan mi, hétköznapi emberek gondolkodás nélkül tesszük. Neki mindezért naponta több órát kell fájdalmasan küzdenie, és a haladás apró jeleinek is örülnie kell, mert ehhez a kemény munkához bizony elkel a motiváció. 

Az én dolgom abban áll, hogy tanítgassam mozgatni a lábait, az ízületeit, és nyújtsam az izmokat, ezzel növelve a vágtagok mozgástartományát. Természetesen a csípő és a derék körül is van min dolgozni, hiszen a combhajlítói is megrövidültek. Ennek következtében nem tud rendesen előrehajolni és ülni. Persze a gerinc tartóizmain és a karokon is kell dolgozni, bár a felsőtestét sokkal jobban tudja használni, mint a lábait. 

Beni összeszorított fogakkal küzd minden foglalkozáson, néha még a könnye is kicsordul, de nem adja fel. Azok a jógapózok, amik az átlagember számára viszonylag könnyedén megvalósíthatók, neki még komoly kihívást jelentenek, de nem adjuk fel! Amíg ő hajlandó erőfeszítést tenni, addig én is megteszek minden tőlem telhetőt, bár az eddigi tapasztalataim nem igazán készítettek fel ilyen helyzetekre. Lassan feltérképezzük a különböző mozgástartományokat, és néha Beni dolgozik egy-egy mozdulat, póz kivitelezésén, néha pedig én asszisztálok neki egy-egy passzív nyújtással. Végső soron az a cél, hogy minél több mogzástartományt visszahódítsunk, és Beni képes legyen koordinálni a lábait. Utána jöhetnek majd a komolyabb ászanák és a komolyabb edzés. Biztos vagyok benne, hogy a számtalan nehézség ellenére is Beni nem fogja feladni és győztesen kerül ki a karmájával vívott csatából. 

Nincsenek megjegyzések: