2015. július 18., szombat

Paradicsommadár-póz

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

4. Szvarga-dvidzsászana (paradicsommadár-póz – tekintet az orrhegyen)

A garudászana végrehajtása közben befelé rotáltuk a csípőt, a térded és a bokát, így a mobilizáltuk a csípőízületet. Ebben a pózban pedig enyhén kifelé rotáljuk a csípőt és nyújtjuk a combhajlítókat, valamint ismét próbára tesszük az egyensúlyérzékünket.

Belégzésre álljunk csípőszéles terpeszbe, majd kilégzésre döntsük előre a törzset, és a jobb vállunkat dugjuk be a jobb térdhajlat alá. Vigyük hátra a jobb kezünket a térd alatt a derekunk mögé, majd fogjuk meg jobb kézzel a bal csuklónkat. Ha nem érjük el, akkor csak kulcsoljuk az ujjakat. Ha ez sem megy, akkor használjunk övet, melyet minél rövidebbre fogunk a két kezünk között. Törekedjünk arra, hogy a törzsünk és a jobb comb belső oldala között lehetőleg ne legyen rés, vagy minél kisebb.

Helyezzük át a testsúlyt a bal lábfejünkre, majd belégzésre egyenesedjünk fel, miközben fenntartjuk a szoros kulcsolást. Így a jobb lábunk a levegőbe emelkedik. Amikör a törzs teljesen függőleges, feszítsük meg a jobb láb négyfejű combizmát, és egyenesítsük ki a térdünket, spiccelve a lábfejünkkel. Közben a bal láb is maradjon térdben nyújtva. Tartsuk ki a pózt tíz légzésig, majd bontsuk a kulcsolást és álljunk vissza tádászanába. Ismételjük meg a pózt ugyanígy a bal oldalra is.

A gyakorlat hatásai:

Erősíti a csípőt, medencét és a négyfejű combizmot
Nyújtja a combhajlító izmokat és a vádlit (csak ha pipáló lábfejjel végezzük)
Tonizálja a lábakat
Csökkenti a visszerekre nehezedő terhelést, a láb emelt helyzete és a lábban elszorított vérkeringés miatt
Elősegíti a hasi szervek méregtelenítését, amennyiben a combokat megfelelő erővel tudjuk a hasfalhoz préselni
Nyitja a vállat
Fejleszti az egyensúlyérzéket

Ellenjavallatok:


A póz nagy terhelést ró a medencére, csípőre, és a combhajlítókra. Ha fennálló vagy friss sérüléseink vannak ezeken a területeken, akkor ne végezzük a pózt, vagy módosítsuk a végrehajtást. A láb, törzs és a vállöv izmait tartsuk aktívan, hogy stabilitást érjünk el a pózban, és elkerüljük az esetleges húdásokat. Ha a lábízületeink nem bírják az egylábas pózokkal járó terhelést, akkor támasszuk a hátunkat a falnak, vagy kapaszkodjunk valamibe.

Nincsenek megjegyzések: