2015. július 27., hétfő

Spartan Kettlebell


Többen felkapták a fejüket, amikor elkezdtem személyi edzősködni, mert ugye a legtöbb ember skatulyákban gondolkodik. Vagy jógaoktató valaki, vagy személyi edző. Voltak, akik vissza is kérdeztek, amikor mondtam, hogy személyi edzéseket tartok: "Milyen személyi edzést? Jógát?" Persze, mindkettőt tartom is meg csinálom továbbra is, bármennyire nehezen illik össze egyeseknek.

Én nem akartam régebben sem valamiféle kategóriákba illeszkedni, és ami engem inspirált, azt képviseltem, közvetítettem mások felé. A jógát már több, mint tíz éve űzöm, és nagyon sokat adott eddig, meg biztos vagyok benne, hogy fog is a jövőben. A szellemi háttere is igen mély, ennek szentelem ezt a blogot immáron négy éve napi szinten. A jóga mellett azonban elkezdtem edzeni, először a calisthenics, majd a thaibox, és végül a kettlebell, pontosabban a Spartan Girja jött be a képbe. Szeretem csinálni az edzést is meg a jógát is, hát akkor miért ne tanítsam mindkettőt? Van olyan vendégem, aki jógára is meg személyi edzésre is jár. Akit a személyi edzés tmémája érdekel bővenbben, az látogasson el ide: privategym.hu

Augusztus háromtól azonban új kihívás elé nézek, a csoportos Spartan Kettlebell edzések formájában. Az edzések helyszíne a BSK Crossfight lesz, az időpont pedig hétfőn 20 órától és pénteken 18 órától kezdődően, kb 1 óra 15 perc bemelegítéssel és nyújtással együtt. A kettlebellről annyit kell tudni, hogy nagyjából háromféle gyakorlási rendszer lelhető fel Magyarországon: a Pavel Tsatsouline nevével fémjelzett Hardstyle Kettlebell vagy RKC, újabban SrtongFirst rendszer, az Antti Nurmi nevével fémjelzett Spartan Girja rendszer, és a Girisport, mely egy versenysport, és többféle szövetség, illetve edző is foglalkozik vele. 

Az eszközök terén a versenygirjákat preferálom az RKC kettlebellel szemben, ugyanis a versenygirja szabványos méretű, a különböző súlyú golyók ugyanakkorák, csak más színnel vannak festve. Kényelmesebb dolgozni vele, főleg, ha a versenytechnikákat is meg szeretné tanulni az ember. A girisportot azonban csak azoknak ajánlom, akik már rendelkeznek a megfelelő erőnléti alapokkal és mozgáskészséggel. A felkészülést a nulláról egyszerűbb gyakorlatokkal érdemes kezdeni, ebben pedig az SFG és a Spartan rendszer is nagyon sokat segíthet. 

Alapvető különbség a két rendszer között talán az, hogy az SFG-ben mindent egyféleképpen oktatnak, illetve tartanak helyesnek, és a gyakorlatokat maximális izomfeszítéssel hajtják végre, viszonylag kisebb ismétlésszámot produkálva ezáltal. A Spartan rendszere szabadabb, változatosabb, lehetőséget ad a játékos feladatokra, a terhelés széles körű variálhatóságát teszi lehetővé. Ugyanakkor a helyes és biztonságos technikára itt is nagyon odafigyelünk, és fokozatosan felkészítjük a sportolókat a Girisport versenyszámainak (szakítás, lökés, hosszú ciklus) megismerésére. 

Aki csak erősödni, izmosodni, fogyni szeretne, vagy éppen alakot formálni, állóképességet, robbanékonyságot fejleszteni, annak is ajánlom a Spartan Kettlebell edzéseket. Aki pedig később a versenysport felé szeretne kacsintgatni, akár negyven fölötti veteránként, mint én, az is megkapja ehhez a megfelelő alapokat és ismereteket. Kis súlyokkal és saját testsúlyos feladatokkal fogjuk kezdeni az edzéseket, hogy azok is tudjanak fejlődni, aki eddig maximum csak az egeret és a slusszkulcsot emelgették és a billenytűket vagy az érintőképernyőt nyomogatták. Most egy kicsit megismerkednek majd a vassal is, és megérzik az izmokban lüktető vér bizsergését, és az elvégzett munkával járó jóleső izomlázat (persze ez csak mértékkel lesz, mert nem az a cél, hogy minden edzésen leharcoljuk magunkat, azt elég néha-néha megejteni).

Mindekit szeretettel várok tehát hétfőn este a BSK Crossfightban. Tegyél egy próbát, add meg magadnak az esélyt, hogy spártai harcos válhassék belőled! Tépd le magadról a gyengeség láncait és válj a vasgolyók urává!

Nincsenek megjegyzések: