2015. július 13., hétfő

Vedd kézbe az életedet!

Sok szó esett már arról, hogy ki mit választ az élete során: belecsúszik a kényelmesnek tűnő, ám boldogságot sem ígérő áldozat szerepébe, és egész életében másokat és a körülményeket hibáztatja a kudarcaiért, a sikertelenségéért és másokat okol a szenvedése miatt, vagy pedig a kezébe veszi az életét, a sorsát és küzd. Ha az élet százszor a padlóra küldi, akkor is feláll és küzd tovább, és nem rest a nulláról kezdeni, sohasem adja fel. 

Ez valóban csak választás kérdése, bár a másodikhoz jóval több akaraterő, elszántság, hit,  kitartás, áldozatkészség és élni akarás kell, mint az elsőhöz. Nem csoda tehát, hogy kevesebben választják a másodikat, és így ha körülnézünk, akkor számtalan lúzert, szürke eminenciást és középszerű, meghasonlott, boldogtalan embert látunk magunk körül. Sokkal kevesebb a sugárzó, az életének örülni tudó, a valódi értékeket értékelő, önmagát kifejező és megvalósító ember. Mivel mindenkinek szabad akarata van, ha az elsőt választod, akkor a környezeted, a barátaid minden unszolása hiábavaló lesz. Ha nem döntötted el saját magad, hogy változtatni akarsz és fogsz, hogy megoldod az életedet megkeserítő problémákat, vagy legalább minden tőled telhetőt megteszel ennek érdekében, akkor minden a régiben fog maradni, sőt, elképzelhető, hogy nem is fogod keresni azoknak az embereknek a társaságát, akik mér felébredtet, és képesek lennének téged is felrázni.

Számtalan kifogás van, amire rá lehet fogni a sikertelenségünket. Maradjuk a fitnesz és alakváltás témájánál. A jóravaló hölgy jógázik, sportol, odafigyel az étkezésére, ámde jön az esküvő, és megszületik a kis gyerkőc. Mindenki tudja, hogy egy gyermek mennyire erősen igénybe veszi az anyukája idejét és energiáját, szinte éjjel-nappal foglalkozni kell vele. Ilyenkor aztán a legtöbb anyuka feladja: nincs már ideje mozogni, nem figyel oda a kajára, hiszen érzelmileg is megviseli ez a helyzet. Szép lassan elkezd belesüppedni az evésfüggőségbe, élvezeti kajákkal tömi magát a többi anyukával együtt, és sajnáltatják magukat, hogy gyerek mellett nem lehet sportolni meg jól kinézni. 

A férj persze szereti a családját, de mivel szembesül: a feleségnek sokkal kevesebb ideje jut rá, ráadásul a szülés előtti csinos alakja is kezd már a feledé homályába merülni. Hadd ne részletezzem, de a családpszichológusok is kimutatták, hogy a legtöbb kapcsolat a gyermekvállalás témáján siklik félre. Nem is ez a lényeg, hiszen vannak olyan nők, akiket talán még jobban frusztrál az, hogy a körülmények miatt elhagyják magukat, mint a férjüket, aki szerető és türelmes, de nem tud mit kezdeni az asszonyka felgyülemlett frusztrációjával.

Ilyenkor jön az a téma, amivel a mondókámat kezdtem: feladod, vagy küzdesz tovább? megpróbálod összehangolni a megnövekedett elvárásokat, ellátni a gyereket, gondoskodni a férjedről, ha vállalkozásod van, akkor még azt is menedzselni, és mindeközben a fittségedre és az alakodra is odafigyelsz. A jógaórákon és a fitnesz-termekben a legtöbb nő vagy szingli, vagy gyerektelen, vagy a gyerekei már nem egy-két évesek. A születés utáni időszak a legnehezebb, de valamikor össze kell szedni magadat, különben könnyen beletespedsz a kényelmes lustálkodásba és a nassolásba. 

Itt áll előttem a remek példa, Orsi, a feleségem. A baba előtt, sőt még terhesen is minden nap mozgott, az étkezése pedig mindig spártai volt. Értsd úgy, hogy spártai vegán, vagyis szinte semmi fölösleges kalória nem volt benne. Lola érkezése persze megtépázta az ő eltökéltségét is, és sokszor panaszkodott nekem, hogy mennyire érzi a mozgás hiányát, és hogy szeretne jobban kinézni (nem mintha oka lett volna a panaszra). A nőknek van egy nagy előnyük a férfiakkal szemben: ha valamire ráteszik az elméjüket, akkor megállíthatatlanok. 

Elmondtam neki, hogy az egészségére és a fittségére saját magának kell vállalnia a felelősséget, igazából ezzel mindenki így van. Ha nem teszed meg, akkor mások legfeljebb sajnálnak, vagy megértően bólogatnak a "Body Positive" mozgalom és a tolerancia jegyében, de benned még attól megmarad a frusztráció. Szóval, ha eldöntötted, hogy igenis szeretnéd visszanyerni a versenyformádat, mert jogod van hozzá, bármilyen sok is az akadályozó tényező, azzal elsősorban magadnak teszel jó szolgálatot. Egészségesebb leszel (a túlsúlyos emberek sohasem egészségesek, sem testileg, sem lelkileg), csinosabb leszel, aminek mindenki örülni fog, és sokkal minőségibb életet fogsz élni.

Azt is elmondtam neki, hogy amit prioritásba teszünk az életünkben, arra mindig tudunk időt szakítani. Ha minden nap edzeni akarsz, akkor kelj fel, és kezdd a napodat azzal! Én is szinte minden nap hétre megyek a terembe személyi edzést tartani, és amikor vége, akkor egyből leedzek. Minden más utána jön. A jógások reggel felkelnek és lejógáznak. A papok reggel felkelnek és imádkoznak. A munkamániások reggel dolgozni kezdenek. Mindenki azzal kezdi a napját, ami a legfontosabb a számára. 

Persze Orsi némileg megsértődött, hogy én nem segítek neki. Természetesen segítek, de nem tudom a napirendjét meghatározni, azt neki kell összehangolni a gyerekkel. Szóval a feladat adott volt: rendszert kellett vinni Lola életébe, átalakítani az étkezését, mert már majdnem másfél éves, és még mindig nagyon sokat szopizik, és Orsikám mindezt megoldotta két hét alatt. Felújította a rendszeres babakocsis futást, TRX-ezik, úszik, mindenhová futva megy, többet jógázik, és amikor Lolát lefekteti napközben és este, akkor még főzni is jut ideje, meg a vállalkozással foglalkozni. Nagyon fegyelmezett, céltudatos, és maximalista. Ilyennek ismertem meg, de tudom, hogy ha az ember nem tudja egyensúlyba hozni a különböző szerepeit, akkor a céltudatosságát is elveszíti. 

Számos, akár több gyerekes anyukát is lehetne példaként hozni, akik nem adták fel, és boldog az egész család. Orsi is sokkal elégedettebb az alakjával, boldogabb attól, hogy minden nap tud mozogni vagy jógázni, és így az élet minden területén produktívabb és hatékonyabb. A fenti képen láthatjátok, hogy milyen jól tolja, és ez még csak a kezdet! Ha anyuka vagy, és kell egy kis lelkesedés, akkor vedd fel vele a kapcsolatot a jogamami.hu-n, vagy a Facebookon! Ha pedig szeretnél személyi edzésre jönni, abban én is nagyon szívesen segítek. Táplálkozással kapcsolatban mindkettőnket kérdezheted, jógára pedig továbbra is ott van az Atma Center!

Nincsenek megjegyzések: