2015. július 17., péntek

A gyógyító fahéj

A jóízű, finom illatú fűszernövény régóta ismert, gyakran használt konyhafűszer. Tudományosan bizonyított egészségre gyakorolt kedvező hatásai is figyelmet érdemlőek, és meglepően hosszú a sor. Íme.

Vizsgálatokkal igazolták például, hogy hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához. A fahéj inzulinszerű hatással bír, amit három fehérjének köszönhet. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. Emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatása is ismert.

A fahéj jótékony hatásai

Csökkenti a vércukor-szintet

Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.

Segíti az emésztést

A fahéj elősegíti az élelmiszerek egészséges emésztését. A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti. Kevesen tudják, hogy a fahéjból tea is főzhető, ami erős emésztésserkentő hatással bír. Ráadásul Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mivel megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során.

Erős antioxidáns


Antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike.

Szépíti a bőrt

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokban.

Elősegíti a fogyást

Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diétád során. Érdemes tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást.

Csökkenti a koleszterin-szintet


Szintén ez a kutatás bizonyította be, hogy az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintre gyakorolt hatása is rendkívül kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összefüggésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható.

Felveszi a harcot a gombás fertőzések ellen


Meglepően hatékony a gombás fertőzések ellen is. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír hasz­nálatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzése­kért felelős élesztőgombát.

Izületi gyulladások ellen is hatásos


Akik izületi gyulladástól szenvednek naponta egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak.

Enyhe fájdalomcsökkentő hatású


A fahéj segít távol tartani a prosztaglandinokat, amik hormonhatású lipidek, amik a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel. Hatásukra fájdalom, láz lép fel. Számos fájdalomcsillapító gyógyszer is ezen az elven működik.

Kétféle fahéj kapható. A jóízű, finom illatú fahéj Ceylonból származik, ahol egy vadontermő trópusi fa héja adja magát a fűszert. Az illatos fahéj (Cinnamomum verum), népies nevén ceyloni fahéj a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője. Élettani hatása nem jelentős. Ezzel ellentétben a gyógyászati célú kutatások a kínai fahéj (Cinnamomum cassia) hatását igazolták. A cassia fahéj a kínai hagyományos gyógyászat 50 alapvető gyógynövényének egyike.

A fahéj állítólagos veszélyei

A fahéj természetes formájában viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza a kumarin nevű vegyületet. Az élelmiszerjogi szabályozás 2 milligramm kumarin jelenlétét engedélyezi 1 kg élelmiszerben, bizonyos speciális – általában ritkán, vagy kis mennyiségben fogyasztott – termékekben, (pl. rágógumi, szeszes italok) ennél több is engedélyezett. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2004-ben a kumarinra vonatkozó elfogadható napi beviteli értéket (TDI):0,1 mg/ttkg/nap-ban határozta meg. A kumarint 2 mg/kg koncentrációban tartalmazó élelmiszerekből egy 60 kg testtömegű átlagos fogyasztónak összesen 3 kg-ot kell ennie ahhoz, hogy a napi bevitel az egészségügyi határértéket (TDI) elérje.

A túl sok kumarin károsíthatja az egészséget?

Gyógyszerészet terén folytatott kutatások bebizonyították, hogy a nagy dózisban adott adagok bizonyos érzékeny csoportoknál májkárosodást okozhatnak. Ilyenkor a máj több enzimet juttat a véráramba, emellett gyulladásba jön, és sárgaság alakulhat ki. Emberkísérletekben, néhány héten át nagy mennyiségen adott kumarin májgyulladást okozott, azonban az anyag megvonása után a máj helyreállt és normálisan működött tovább.


A tudósok a szervezet által maximálisan tolerálható kumarin mennyiségét 0,1 mg-ban 
határozták meg testsúlykilogrammonként, azaz egy 60 kilós ember 6 mg kumarint fogyaszthat még naponta „büntetlenül”. Egy gramm Ceyloni fahéj kumarin tartalma maximum 0,015 mg. Ne feledjük azonban, hogy egy elég intenzív fűszerről van szó, ráadásul igen kevesen fogyasztják naponta, hacsak nem gyógyászati célból. A Cassia fahéj kumarin-tartalma enélé valamivel magasabb, de így is legalább 10-20 gramm fahéjat kellene elfogyasztani ahhoz, hogy a határétréket elérje.

Nincsenek megjegyzések: