2015. július 6., hétfő

Mák - a magyar superfood

Megszokhattuk már, hogy a superfoodok általában valamilyen egzotikus tájról - a Távol-Keletről vagy éppen Dél-Amerikából származnak, és igencsak borsos az áruk. Itt van azonban egy hazai kultúrnövény, ami viszont nálunk terem, olcsó az ára (már 1000 Ft-ért is kapható egy kiló mák a piacon), és sok más országgal ellentétben nálunk nem is tilos a forgalmazása. Ez pedig a mák.

A mák régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Őshazája Közép-Ázsia, egyes források szerint lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán is.

A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, a gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja. A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-, bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint. Már az egyiptomiak is alkalmazták a zöld mák nedvét különféle fájdalmak csillapítására. A mákgubó mérgező hatóanyagai miatt otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható!

A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Fokozza a szervezet védekező működését, növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.

A kerti mák hatóanyagai:
Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
palmitinsav 11 %
sztearinsav 2 %
olajsav 11 %
linolsav 72 %
Ásványi anyagok (100 grammban):
foszfor 800 mg
kalcium 968 mg
kálium 1105 mg
magnézium 506 mg
nátrium 16,5 mg
vas 15 mg
Vitaminok:
B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
B5 (pantoténsav) 0,08 mg
B6 (piridoxin) 0,46 mg
B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm

Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.

A kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
fenil-alanin 5,4
hisztidin 3,5
izoleucin 6,0
leucin 9,6
lizin 6,8
metionin 2,1
treonin 5,9
triptofán 1,9
valin 8,1

Csont- és vázrendszer:
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mákszemek az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:

Banán
110 mg
Dió
102 mg
Teljes búza
39 mg
Fölözött tehéntej
114 mg
Teljes tehéntej
120 mg
Sovány tehéntúró
90 mg
Szójaliszt
200 mg
Juhtúró
400 mg
Mandula
238 mg
Mogyoró
290 mg
Trappista sajt
600 mg
Parmezán sajt
850 mg
Kerti mák
968 mg

Ebből a táblázatból is látható, hogy a mákban majdnem nyolcszoros kalciumtartalom található, mint a mindmáig dicsőített tejben. A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.

Éjszakai alvásproblémák:
A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezek nem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek. A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.

Szív- és keringési betegségek:
A kerti mák magvainak zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is.

Bél- és emésztőrendszer:
A mák, mint étel fogyasztása kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozottabb folyadékbevitel.

Nincsenek megjegyzések: