2015. július 25., szombat

Praszárita pádóttánászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

6. Praszárita pádóttánászana (előrehajlítás terpeszben, tekintet az orrhegyen)
Álljunk legalább akkora terpeszbe, hogy a két lábunk 90 fokos szöget zárjon be egymással. A lábfejek párhuzamosan előre néznek, a térd megfeszítve.
Belégzésre karjainkat nyújtsuk ki oldalra, majd kilégzésre kulcsoljuk össze az ujjainkat a hátunk mögött. Belégzésre emeljük ki a mellkast és egyenesítsük a könyökeinket, majd kilégzésre derékból, egyenes háttal hajoljunk előre. A cél az lesz, hogy a fejtető a két talp között leérjen a földre, miközben a gerinc egyenes marad, és a kézfejeinket a hátunk mögött szintén érintsük a földhöz. Ha ez nem megy, akkor nyomjuk össze a tenyértöveket, és távolítsuk a karjainkat a hátunktól egyenes könyökkel, illetve kilégzésnél húzzuk be a hasfalat, és igyekezzünk a törzzsel lefelé, függőleges helyzetbe. Ezt a törzs- és csípőhajlító izmok aktiválásával tudjuk elérni.

Egyesek használnak 1-2 kg-nyi nehezéket is a kezükben, de a kiegészítő vállnyitó gyakorlatok talán jobb hatásúak.

Könnyített változat: A tenyerekkel támaszkodhatunk a talajon, a talpak között, vagy kicsit előrébb, hogy vissza tudjuk egyenesíteni a gerincet kötött hamstringek esetén. Illetve a kezünkkel megfoghatjuk a bokánkat kát oldalról, és így a karokkal is rá tudunk segíteni az előrehajlításra. Ennél a gyakorlatnál másképpen nyúlnak a combhajlító izmok, mint a zárt lábas előrehajlításnál, így elképzelhető, hogy mélyebbre tudunk ereszkedni benne fájdalom nélkül. Mégis vigyázzunk arra, nemhogy túlhúzzuk a combhajlító izmokat.

A gyakorlat hatásai:

Erősíti az agy és a mellékvese keringését
Szabályozza az idegrendszert
Elűzi a depressziót
Megszünteti a székrekedést
Csökkenti a hasi zsírlerakódást
Kedvező hatással van a cukorbetegségre és a gyomorsavasságra
Hajlékonnyá teszi a derekat
Növeli a csípő mozgékonyságát
Csökkenti az öregedés jeleit
Stimulálja az agyalapi mirigyet

Ellenjavallatok:


Magas vérnyomás, váll- csípő vagy hamstring-sérülések.

Nincsenek megjegyzések: