2015. július 31., péntek

A tíz legjobb rákellenes étel - 1. rész

5_foods_tnf2Az alábbi cikket az eatlocalgrown.com honlapon találtam, tehát hangsúlyozom, hogy nem a Szabadon Ébredők és egyéb ilyen magyar gyűjteményes oldalakon, ahol ugye nem mindig szavahihető információkkal találkozik az ember. A "Ma éppen mi gyógyítja a rákot?" című Index-cikk szkepticizmusával szemben foglalnék állást, mert bár én sem veszek mindent készpénznek, amit "brit tudósok" kimutatnak, de azért látok némi összefüggést az általunk elfogyasztott élelmiszerek és az egészségi állapotunk között. Nos, ha nem is vehetünk mérget rá, hogy az alábbi tíz étel habzsolása megment bennünket a ráktól, az biztos, hogy ha sokat eszünk belőlük, azzal nem ártunk az egészségünknek, hanem inkább segítjük az immunrendszer munkáját. Ez pedig nagy előny, főleg, ha emellett kizárjuk az étkezésünkből a finomított, feldolgozott élelmiszereket, az élvezeti cikkeket, valamint az állati fehérjéket, hiszen ezek általában növelik nem csak a rák, de tucatnyi más halálos betegség kockázatát is. Természetesen a genetikai hajlam, a stressz, a belső konfliktusok stb. mind további tényezők, de most maradjunk egyelőre az élelmiszereknél!


"A tíz legjobb funkcionális rákellenes étel

Az immunrendszerünken számos fehérje, enzim és egyéb kódvivő anyag található, melyeket aktiválhatunk, hogy felvegyék a küzdelmet a rákos sejtekkel. Nincs olyan rákos sejt, melyet az emberi immunrendszer képtelen lenne legyőzni. A növekvő és nem növekvő rákos daganatok között az a különbség, amit a testünkbe táplálunk, hogy megakadályozza a növekedésüket. Ezek a fehérjék hatástalanná válnak, ha a DNS károsodása vagy mutációja miatt a sejtek kontrollálhatatlan növekedésbe kezdenek, vagy pedig a táplálkozással és vegyi szennyeződéssel a testünkbe kerülő méreganyagok korlátozzák az immunrendszer természetes működését. Az alábbi tíz funkcionális étel megakadályozhatja a tumorok növekedését az immunrendszer felügyelete alatt az emberi testben.

A tudósok megállapították, hogy a kemoterápiával károsított egészséges sejtek többet választanak ki egy olyan fehérjéből, amely elősegíti a rákos sejtek életben maradását.  A kemoterápiáról bebizonyították, hogy hatására a kezelt sejtek kapcsolatba lépnek a mellettük lévő rákos sejtekkel és elősegítik azok növekedését, szétterjedését és a további terápiának való ellenállását. Ahol a konvencionális medicina csődöt mond a rák kezelésében, ott a természetes ételek sikeresek.

Science Translational Medicine nevű újságban megjelent tanulmány szerint a tudósok beazonosítottak egy TIC10 nevű molekulát, amely aktiválja a betegség legyőzését elősegítő proteint. A TRAIL-nek nevezett (tumour-necrosis-factor-related apoptosis-inducing ligand) protein, amely elnyomja a tumornövekedést, valójában még a vér-agy gáton is át tud hatolni, ami a fő keringési rendszert elválasztja az agytól. 

A test végtelen bölcsessége által a rendszerei felismerik az idegen betolakodókat és az olyan méreganyagokat, mint a kemoterápia, melyek nem hasznosak az agy számára. A legtöbb rákgyógyszer így nem képes áthatolni a vér-agy gáton. A TRAIL azonban képes átjutni az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt.

A másik pozitívum, hogy a TIC10 nem csak a rákos sejtekben aktiválja a TRAIL gént, hanem az egészségesekben is. Ezt a "melletteálló hatásként" ismerik, ami azt jelenti, hogy a rákos sejtek melletti sejtek is elpusztulnak. A közelben található egészséges sejtek felszínén is növekszik tehát a rákot pusztító TRAIL-receptorok mennyisége.


1. Kurkuma

A Kurkumin, mely elképzelhetőleg a legerősebb antioxidáns, és a népszerű indiai fűszer, a  Kurkuma hatóanyaga, számtalan gyógyhatással rendelkezik. Egy müncheni kutatócsoport által nemrég végzett kutatás szerint az áttételek képződését is gátolja.

A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint gátolja a  TNF-alpha faktor képződését, ami a rákos sejtek pusztulásáért felelős.

Az egyik legátfogóbb tanulmányt, amely 700, kurkumával kapcsolatos kutatást foglal össze, az elismert etnobotanista, James A. Duke PhD készítette el. Ebben kimutatta, hogy a kurkuma  számos krónikus betegség esetében erősebb hatású, mint a hagyományos gyógyszerek, és mindezt gyakorlatilag mellékhatás nélkül teszi.

2. Tengeri zöld növények

A nori, hijiki, wakame, arame, kombu és az alga csupán néhány azon tengeri növény közül, melyek erőteljes hatással vannak a rákra. Számos csodálatos ásványi anyag, például magnézium, kalcium, vas és biológiailag hasznosuló jód forrásai is. 

De mivel a krónikus gyulladások és az oxidatív stressz egyaránt a rák kialakulásának kockázati tényezői, teljesen természetes lenne, ha a tudósokat nem csak a vastagbél-rák, hanem másfajta rákok esetében is érdekelnék a tengeri algák, mint daganatgátló ételek. A tengeri moszatokban számos kutatás kimutatta gyulladásgátló és antioxidáns összetevőket, így ezeknek a fogyasztása csökkentheti  a vastagbél. és más rákfajták kockázatát.

Külön figyelmet érdemelnek a rák és a tengeri növények kapcsolatában az ösztrogénnel kapcsolatos rákfajták, kiváltképp a mellrák. Úgy tűnik, hogy a tengeri növények fogyasztása olyan változásokat okoz a nők menstruációs ciklusában, melyek hatására hosszú évtizedek alatt a teljes ösztrogén-kiválasztás mennyisége lecsökken. 


3. Szőlő és rezveratrol

A rezveratrol egy fenolsav, melynek a vörös szőlő antioxidáns hatását tulajdonítják.

A rezveratrol nem csak antioxidáns és antimutagén, de az oxidáció miatti sejtpusztulást is megelőzi. Kimutatták, hogy a rezveratrol gátolja a nitrogén-oxid és a TNF-A képződését a Kuppfer-sejtek stimulálása által. A Kuppfer-sejtek a májban található makrofágok. A krónikus fertőzések miatt ezek a sejtek krónikusan túl sok nitrogén-oxidot és TNF_A-t termelnek, ami májkárosodást eredményezhet.

A rezveratrol legfontosabb tulajdonsága valószínűleg a ciklooxigenáz-2 (CoX-2) - gátló hatása. A CoX-2 kapcsolatba hozható a béltraktusban előforduló daganatokkal és sejtszaporulatokkal. Az olyan természetes CoX-2 gátlókról, mint a rezveratrol, kimutatták, hogy csökkentik a rák és a rákot megelőző sejtburjánzások előfordulását a béltraktusban. Tehát miközben a gyógyszergyártók lázasan keresik a CoX-2-gátló vegyületeket, azok már ott vannak a vörös szőlőben, melynek napi fogyasztása természetes módon véd a tumoroktól.


4. Chlorella és Spirulina

Dél-koreai tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a 
Chlorellában található karotinoidok hatékonyak lehetnek a rákmegelőzésben emberek esetében. Felfedezték, hogy a C. ellipsoidea fő karotinoidja a violaxanthin, míg a C. vulgarisé a lutein. Megvizsgálták e karotinoidok részlegesen tisztított kivonatának hatásait az emberi rákos sejtekre, és azt találták, hogy adagolás függvényében gátolják azok szaporodását. 

klorofill semlegesíti a környezeti toxinok hatását. Elősegíti a vér oxigénszállítását a sejtek és szövetek felé. A rák nem tud életben maradni az oxigénnel bőven ellátott sejtekben. A klorofill a Chlorella nehézfém-semlegesítő hatásában is szerepet játszik és természetes sebgyógyító. Arra is van bizonyíték, hogy a klorofill csökkenti a rákkeltő anyagok képességét, hogy a főbb szervek DNS-éhez kapcsolódjanak. Antimutagén tulajdonságai az olyan toxinok ellen is védenek, mint a gyógyszeripari termékek.

A Spirulina önmagában nem képes úgy semlegesíteni a nehézfémeket, mint a chlorella, mivel nincs sejtfala, viszont jelentős immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Spirálszerű szálból áll, innen a neve. Nagyon gazdag B, E, K vitaminokban és béta-karotinban, valamint vasban, magnéziumban és eszenciális zsírsavakban. Olyan aminosavak vannak benne, amelyek elősegítik a mentális funkciókat, a vitalitást, életerőt és szabályozzák a vércukor-szintet. Egy kínai tanulmány szerint, a szelénnel dúsított spirulina gátolta a mellrák-sejtek növekedését.

(Befejzés következik)

Nincsenek megjegyzések: