2015. július 12., vasárnap

Garudászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

3. Garudászana (saspóz, tekintet az ujjhegyeken)

Álljunk a bal lábunkra, a jobb combot keresztezzük a bal fölött, majd a jobb lábfejet akasszuk be a bal vádli mögé. Így a jobb lábunkkal körültekerjük a balt.
Karjainkat keresztezzük a mellkasunk előtt, úgy, hogy a jobb kar van alul, és öleljük át a vállainkat!
A bal könyököt dugjuk át a jobb fölött, miközben a bal alkarral kívülről körbefonjuk a jobbat. A két tenyér andzsalí-múdrában (imatartás) összesimul az arcunk előtt. Így a bal karral körbefonjuk a jobbat. A két hüvelykujj az orr és a felső ajak között ér az arcunkhoz. A bal térd van felül, és a bal könyök van alul. Egyensúlyozzunk a pózban, miközben a hátunk egyenesen van. Végezzünk el tíz mély légzést, kilégzésnél aktiválva a bandhákat. Utána döntsük a törzset előre úgy, hogy a mellkasunk a térdre ereszkedik, a könyökünk pedig a térd alá. Ez a garudászana B pozíció. Az A pozícióban olyan mélyre kell ereszkedni, hogy a támaszkodó lábunk combja vízszintes legyen. Amennyiben ez sikerül, áttérhetünk a B pozíció gyakorlására. Ha még nem megy, akkor maradjunk csak az A pozíciónál, melyben a törzs függőleges, a csípők és a vállak pedig párhuzamosak.

Ezt is tartsuk tíz légzésig. Végül térjünk vissza tádászanába, majd ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra.

Megjegyzés: A kéz- és a lábtartást külön-külön is gyakorolhatjuk, ha együtt nem megy. A lábtartást egy széken ülve is lehet gyakorolni (office-jóga). A lábfej beakasztásához is általában arra van szükség, hogy a támaszkodó láb térde 90 fokban hajlítva legyen. Ha túl egyenes a térd, akkor nem fogjuk tudni beakasztani a lábfejünket. Ha rendelkezünk a szükséges mobilitással bokában, térdben és csípőban, akkor sikerülni fog a láb beakasztása. Kivételt képez az az eset, ha a csontok tól rövidek, vagy a lábak túlzottan vaskosak.

A gyakorlat hatásai:

Helyreigazítja és lazítja a test tizenkét fő ízületét
Kedvező hatással van a központi idegrendszerre
Elősegíti a nyirokkeringést, és fejleszti az immunrendszert
Mobilizálja a csípőízületet
Fejleszti az egyensúlyérzéket
Erősíti a lábakat
Kedvező hatással van a visszérpanaszokra
Felfrissíti a vesét
Fokozza a nemi szervek vérellátását
Növeli a szexuális erőt és a fölötte való uralmat
Feszessé teszi a kart, lábakat és a hasat
Teniszkönyök esetén kedvező hatású
Oldja a nyak és vállak feszültségét
Lazítja a lapockákat

Kecsessé teszi a testet és megelőzi a cellulitisz kialakulását

Nincsenek megjegyzések: