2015. július 2., csütörtök

Az ülő hullámok

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Hatrészes kétszeres felfelé hullám hanyatt fekve

Ez a hullám pontosan ugyanúgy kezdődik, mint az előző, de a kilégzés során megfordul a sorrend. A kilégzés az alhasban kezdődik, és onnan indul felfelé a gerinc mentén. Érezni fogjuk, hogy ez a hullám több erőfeszítést igényel, de egyben energizál is. Ennek a hullámnak a fő célja az, hogy betápláljuk a testünkbe, és később elő tudjuk venni, amikor függőleges helyzetbe hozzuk a törzset és a gravitáció ellen kell dolgozni. A hatlépéses hullámok a meditációs technikák alapját képezik, de erről majd később több szót ejtünk.

A hanyatt fekvő légzéshullámok célja az, hogy átadjuk magunkat a légzés folyamatának anélkül, hogy küzdenünk kelljen a gravitáció ellen. Folytassuk a kísérletezést ezekkel a hullámokkal, amíg meg nem tapasztaljuk azt, hogy a légzés erőteljes hulláma mozgat és ez a hullám szó szerint végiggördül a testünk minden egyes sejtjén és „átlélegzi” azt. Ha mér elégedettek vagyunk ezzel a lépéssel, átléphetünk az ülő helyzetben végzett hullámokra. Ezeket eleinte nehezebb érezni, mivel az izmokba táplált tartófunkció miatt úgy fogjuk tartani magunkat, hogy ne érezzük az élő légzést. Ha azonban sikerül betáplálni ezeket a hullámokat, akkor sokkal erőteljesebben tudjuk felemelni az életerőt és a légzést a gerinc mentén az agyba.

Az ülő hullámok

Miután megtanultuk részekre osztani a törzset és belélegezni a különböző részeibe, most áttérünk a függőleges helyzetre. Hanyatt fekvésben a gerincre nehezedő gravitációs erő miatt a fő dolog, amit meg kellett tanulni, az volt, hogy a belégzés megemelje a kezünket a mennyezet felé. Függőleges törzs esetén azonban ez más: a gravitáció hatása olyan, hogy elősegíti a légzés egyenletes kiterjesztését a törzs elülső, hátsó és oldalsó részeibe, azonban ezt a folyamatot tudatosítanunk kell. ezen túl, amikor egyenesen ülünk, tudatos erőfeszítést kell tennünk arra, hogy felvigyük a légzést egészen a mellkas felső részébe, mivel a gravitáció a hasi részre fogja korlátozni a légzést, különösen, ha görnyedt a tartásunk. Az ülő hullámok elősegítik azt, hogy megtapasztaljuk a különböző pránájáma-gyakorlatok belső formáját."

Nincsenek megjegyzések: