2015. július 19., vasárnap

Natarádzsászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

5. Natarádzsászana (Siva táncoló póza, tekintet az orrhegyen)

Utolsó egyensúlyozó és egyben csípő nyitó pózunk a natarádzsászana lesz. Ez az Agni-jóga sorozatból megismert egylábas álló íjpóz haladóbb változata, melynél nem csak a csípőt, hanem a vállakat is erőteljesen nyitjuk, mivel a fejünk fölött nyúlunk hátra, hogy elérjük a lábfejünket. Megfelelő hajlékonyság esetén segédeszköz nélkül is végre tudjunk hajtani a pózt, de addig érdemes egy jógaövet használni.

Tádászanában tekerjük a jógaövet a jobb bokánk köré úgy, hogy egyszer tekeredjen körbe, és mindkét vége hátrafelé nyúljon egyforma hosszan. Fogjuk meg az öv két végét a két kezünkkel, majd a könyököket előreforgatva hosszuk a könyököket a fej fölé, és egyidejűleg emeljük a lábunkat. A lábszárnak végig függőlegesnek kell lennie, vagyis ne dőljön befelé. Igyekezzünk az övet minél rövidebbre fogni. Ha a két övet egy kézbe fogjunk, akkor hátrébb tudunk kapaszkodni rajta.

A végső pozícióban figyeljünk oda az egyensúlyra, valamint arra is, hogy a törzs maradjon középső helyzetben, és minél kevésbé forduljon ki oldalra. Így biztosítani tudjuk, hogy a hátizmok egyenletes terhelést kapnak, és nem húzódnak meg vagy görcsölnek be egyik oldalon. Amikor a minimális távolságot elértük a kezek és a láb között az övön, akkor egyidejűleg egyenesítsük a térdet és a könyököket is, amennyire tudjuk. Ezt a négyfejű combizom és a tricepsz megfeszítése által érjük el. Így a hátrahajlító gyakorlatban maximálisan nyílni fog a két váll és a csípő is. Tartsuk ki a pózt tíz légzésig, majd bontsuk, és hajtsuk végre a bal lábfejjel is.

A gyakorlat hatásai:

Fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyérzéket
Tonizálja és nyújtja a láb és a csípő izmait
Nyújtja a csípőhajlító izmokat
Erősíti a földön lévő láb boltozatát
Fejleszti a vállak mozgástartományát
Kiterjeszti a mellkast és a test elejét
Erősíti a hátizmokat a hátrahajlításokhoz

Ellenjavallatok:

Alacsony vérnyomás esetén ne végezzük a pózt. Ha szédülünk, akkor azonnal hagyjuk abba a póz végrehajtását.

Ha a levegőben lévő láb bokáját ellazítva tartjuk, azzal megelőzhetjük a combhajlító izmok görcsét.

Nincsenek megjegyzések: