2021. január 28., csütörtök

A bölcsek tudakozódása

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

 1.25. na hj anjó vidjaté véttá tvám rité paramésvara
susrúsászmákam akhilam szamsajam cséttum arhaszi

Nincs más Rajtad kívül, Ó Legfelsőbb irányító, aki ismerné a brahmant. Nagyon vágyunk arra, hogy hallhassunk tőled, ezért kérünk, hogy oszlasd el kétségeinket!”

1.26. kim-káranam idam kritsznam ko ‘nuszamszaraté szadá
kascsid átmá csa ká muktih szamszárah kim-nimittakah

Mi az oka ennek az egész univerzumnak? Ki születik meg újból és újból? Mi az Önvaló, és mi a felszabadulás? Mi okozza az újraszületés ciklusát?”

A bölcsek az élet végső kérdéseit tették fel Nárájana Risinek:

„Hogyan és miből keletkezett ez az egész univerzum?” - A világ keletkezésének titkát megfejtve a bölcs képessé válik arra, is hogy megértse a világ létezésének és benne az élőlények létezésének végső célját is.

„Mi okozza az élőlények folyamatos újjászületését?” - a hinduizmusban és a buddhizmusban uralkodó elképzelés a reinkarnáció, és ehhez szorosan kapcsolódva a karma tana is. A karma egy olyan finom és összetett törvényszerűség, hogy még a fejlett sirituális kereső számára is nehéz megérteni annak működését.

„Mi az Önvaló?” - „Ki vagyok én, és hogyan tudom megtapasztalni eredeti természetemet?” – ez is a spirituális kutatás alapkérdései közé tartozik.

„Mi a felszabadulás?” - a legtöbb spirituális hagyomány célként jelöli meg egy olyan állapot elérését a lélek számára, melyben mentesül a karma törvényei alól, képes kilépni a reinkarnációs körforgásból, és egy olyan spirituális létállapotot ér el, melyben korlátok nélkül ki tud teljesedni a harmónia iránti törekvése.

Nincsenek megjegyzések: