2021. január 3., vasárnap

Huascar - az Alsó Világ őrzője

Huascar – az Alsó Világ őrzője

A Munay Ki-ben Huascar fény-magját a torokcsakrába avatjuk be a Harmónia rítusa során. Történelmileg, Huascar a 13. Sapa Inka uralkodó volt (uralkodott 1527-1532), akit fiatalabb féltestvére, Atahualpa ölt meg a polgárháborúban, mely kedvezett a spanyol konkvisztádoroknak, és így szinte ellenállás nélkül tudták gyarmatosítani az Inka birodalmat. Egyesek szerint Huascar úgy vezekel a birodalom bukásában eljátszott szerepe miatt, hogy az Alsó Világ lakóit segíti a felemelkedésben. Mások szerint Huascar szelleme az ősi gyógyítók tudásának őrzője, és ezt a tudás és a gyógyító erő az Alsó Világhoz kapcsolódik.

Nagyon gyakran medveként vagy medvebőrbe bújtatott emberalakként ábrázolják. Dél-Amerikában csak egy medvefaj őshonos, a pápaszemes medve, mégis a medve archetípusa megjelenik az andoki mitológiában. Az Ukuku az a mitológiai lény, aki félig medve, félig ember alakban képes lehozni a jeget a hegy tetejéről. A jég jelen esetben a szellemi tudást (jacsaj) is képviseli, így tehát érthetőbb, hogy Huascar, a medicinák őrzője miért medve alakjában jelenik meg. Huascar ugyancsak szoros kapcsolatban áll a lélekvisszahívással és az Árnyékunkkal való harmonikus kapcsolat kialakításában is segít.

A medve, mint erőállat /Jeanne Ruland/

A medve medicina, pontos, erős, magas hatásfokú, koncentrált; nagy figyelemmel és tisztelettel kell fogadunk. Ahhoz, hogy regenerálódjunk, megoldást találjunk, vagy választ kapjunk, semmi másra nincs szükségünk, mint a medve – mint erőállattal való találkozásra, a medve barlangjára, nyugalomra és alvásra, vagy az erdőben egy magányos sétára, a többi megoldódik magától. A visszavonulás, a nyugalom idején, mialatt az álmainkon keresztül betekintést nyerünk más világokba, üzenetet kapunk, amit, ha eljön az ideje, nyilvánosságra hozunk.

A medve medicinához hozzá tartozik a ciklusok ereje, a spirálok és a körök, a belső és a külső világ, a bátorság, természetes védelem és az önmagunkról való gondoskodás, saját erőnk használata, és természettel való összhang. A medve rámutat arra, hogy minden bennünk lakozik, fontos, hogy koncentráljunk a szívünk hangjára, és halljuk meg bensőnk hangjait. Itt alakítjuk ki világunkat, itt készülünk a változásra, itt hozunk létre új dolgokat, itt találjuk meg a válaszokat és a megoldásokat, amelyek egy alkalommal hasznunkra lesznek. A medve megajándékoz, azzal a képességgel, amelynek segítségével létezhetünk a belső és külső világban, és befelé fordulva másoktól függetlenül alakítjuk ki álláspontunkat. A medve nagyszerű, védelmező. Az ősi ösvény őrzőjeként figyelmet és tiszteletet követel az anyatermészet és a védencei számára.

Pozitív tulajdonságai: A medve közvetíti a megfelelő időpont érzését, valamint az élet korforgásának és a természettel való kapcsolatnak a megérzését, és önmagunk felfedezésének erejét. arra figyelmeztet, hogy meg kell keresnünk és élveznünk kell az élet örömeit. A medve védelmet, bátorságot, erőt, tartást, és tájékozódást nyújt. Tanítóként a belső világba a sámánok világába vezet. Tőlük mindent megtanulhatunk a föld erőiről, a teljességről és a gondoskodásról, gyermekeink védelméről, az évszakok táncán keresztül történő erőharmonizálásról. Belső gyógyító folyamataiban védelmet, erőt tetteket biztosít.

Negatív tulajdonságai: A medve közönyösségre, kedvetlenségre, mogorvaságra, lustaságra utalhat, és arra, hogy az életünkben valami nem stimmel. Ha a veszély közeledését látja, akkor brutálisan lecsap és támad, tekintet nélkül a veszteségre. Ezért a durvaság, a mohóság, a kompromisszumkészség hiánya, a rombolás és a kegyetlenség vádjával is illetik.

Nincsenek megjegyzések: