2021. január 9., szombat

Ízületi egészség

Kétféle ember létezik: az egyik fizikailag aktív életet él és sportol, a másik pedigi fizikailag passzív módon öregszik meg.  Egy közös probléma viszont mindkettejüknél előfordulhat, ez pedig a krónikus ízületi problémák megjelenése. Tekintsük át, hogy milyen ízületi problémákra számíthatunk életünk során:

1. Sérülések

Az ízületi sérülések véletlen baleset vagy sportbaleset következményeként alakulnak ki, illetve helytelenül kivitelezett sportmozgások vagy hétköznapi mozdulatok is kiválthatják. Az ízület legkönnyebben sérülő része az ízületi szalag, amely ha többször szakad, akkor elhegesedik, rugalmatlanná válik és megnyúlik. A túlzottan laza ízületi szalagok ízületi instabilitást okoznak, melyet speciális rehabilitációs edzéssel, gyógytornával kell korrigálni. A jelentős túlsúly is fokozhatja az ízületi terhelést.

2. Korlátozott mobilitás

Az egyoldalú vagy nem teljes mozgástartományban történő használat során az ízület aktív mozgástartománya beszűkül, így "merevebbek" leszünk. Ezt sportmozgások után vagy mellett végzett rendszeres nyújtással, mobilizációval, jógával előzhetjük meg. Ugyanis ahogy öregszünk, a szöveteink egyre jobban kiszáradnak és zsugorodnak. Ezt ellensúlyozhatjuk a mobilitás fejlesztésével. 

3. Ízületi kopás

A kopás során az ízületi kamrán belül a porcfelszínek kezdenek el kopni, leválni, feltöredezni. Ez fájdalommal és gyulladással is jár. Az ízületi kopás a helytelen vagy egyoldalú terhelés és az elégtelen anyagcsere miatt alakulhat ki. Nagyon nehéz regenerálni. A friss zöld ételek, zöldturmixok rendszeres fogyasztásával és az alábbi ízületvédő készítmény fogyasztásával javíthatjuk az ízületi anyagcserét és megelőzhetjük a gyulladásokat:

MSM (Metil-szulfonil-metán) 2 g, Glükozamin szulfát 2-3 g, Kondroitin szulfát 1 g, C-vitamin 1-2 g, Chlorella 1,5 g, Spirulina 3 g (napi adag, 60-65 kg testsúly esetén, kúraszerűen alkalmazandó).

4. Ízületi fájdalom, gyulladás

A fájó, duzzadt ízületekben lévő gyulladást kiválthatja a fenti okok valamelyike, de akár autoimmun tünetként is jelentkezhet például a rheumás sokízületi gyulladás, melynek a kiváltó okait nem olyan könnyű feltérképezni, mint a már meglévű töneteket kordában tartani például gyulladáscsökkentő diétával és a megfelelő, tudatos mozgással. Az ízületi fájdalom tipikus váta-panasz, vagyis a váta testalkatúak például érzékenyek a fronthatásokra, és ilyenkor az ízületeik jelzik a változó időjárást. A felfokozott váta csillapítására kifejezetten szokták ajánlani a meleg, olajos masszázst, például szezám- vagy ricinusolajjal (bár ez utóbbi nagyon ragacsos), illetve olyan kombinált ájurvédikus olajokkal, mint a mahánáráján olaj, amit kifejezetten ízületi bántalmak megszüntetésére ajánl az ájurvéda. Sok más olyan kence létezik még, melyek elősegítik az ízületi egészség megóvását.

5. Holisztikus szemlélet

Ízületeink hosszú távú egészségének megőrzése tehát kiemelten fontos idősebb kori életminőségűnk és fizikai teljesítőképességünk szempontjából is. Ha figyelembe vesszük az ízületi egészséget biztosító tényezőket, és igyekszünk biztosítani azokat az életünkben, akkor idősebb korunkban is számítatunk egészséges, teherbíró ízületekre. Soroljuk fel még egyszer, hogy mely tényezők befolyásolják ízületeink egészségét:

1. Aktív és tudatos tesmozgás, jóga, mobilizáció

2. "Ízület-barát" étrend, lásd a fent hivatkozott két cikket. A túlsúlytól mindenképpen meg kell szabadulni.

3. Ízületvédő étrendkiegészítők fogyasztása. Az Ájurvéda gyógynövényei közül a tömjén (Boswellia serrata) és a Guggul (Commiphora wightii) vannak jó hatással az ízületekre. 

4. Masszázsok meleg, gyógyhatású olajokkal.

5. A természeti erők terápiája (napfény, hideg-meleg, mezitlábazás a földön, vízkúrák, izzadás stb.).

6. A megfelelő alvás és pihenés, és az ízületi/fizikai/sport-terhelés tudatos beosztása.

Nincsenek megjegyzések: