2021. január 5., kedd

Vjásza érdeklődik a bölcsektől

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

1.9. pristászté ‘námajam vipráh saunakádjá mahámunim
samásvászjászanam taszmai tadjógjam szama-kalpajan

Vjásza tudakozódott Saunaka és a többi bölcs egészségét illetően. Ők biztosították a nagy bölcset, hogy minden rendben van, és egy megfelelő ülőhelyet kínáltak fel neki.”


1.10. athaitán abravíd vákjam parásara-szutah prabhuh
kaccsin na tapaszó hánih szvádhjájaszja srutaszja csa

„Ezután a nagy hatalmú Úr Vjásza, Parásara fia, megkérdezte őket: „Van-e valamilyen nehézségetek a lemondások, a Védák tanulmányozása, vagy a hallás során?"

A Szúta vezette bölcsek illendően fogadták Vjászát, majd egy emelt ülőhellyel kínálták a tisztelet jeléül. Vjásza pedig megkérdezte, hogy rendben van-e a bölcsek egészsége. A spirituális életmód egyik hozománya a késő öregkorig megőrzött egészség. Ha egyensúlyban vagyunk, és szellemi gyakorlatokat végzünk, akkor a betegségek jó eséllyel elkerülnek bennünket. A betegség általában felborult egyensúly vagy negatív karmikus visszahatás jele, és nagyon megnehezíti a lelki gyakorlatok végzését. Az erdei bölcsek három legfontosabb lelki gyakorlata a tapasz (aszketikus gyakorlatok végzése), A szvádhjája (az Önvaló és a Védák kutatása), és a sruti (a szentírások hallása az önmegvalósított tanítótól.) Ha nincs egésgség, akkor ezeket nagyon nehéz végezni. De mág ha van is, akkor más (mentális, spirituális stb.) akadályok is felmerülhetnek a lelki gyakorlatok során. Vjásza azért jött, hogy ezek elhárításában adjon útmutatást a bölcseknek. 

Nincsenek megjegyzések: