2021. január 17., vasárnap

A Puma archetípusa

A Jaguár kultusza inkább az Amazonas-medencében terjedt el, mivel dzsungellakó állat. Az Andok népei elsődlegesen a Pumát tekintik a kaj pacsa, vagyis a Középső Világ erőállatának. A puma szimbolikája az erő felszínre hozásához kapcsolódik. Megtanítja az embert arra, hogyan hozza ki magából a legtöbbet, és hogyan erősítse meg a szívét úgy, hogy ezáltal kézbe tudja venni saját sorsa irányítását. Amikor támad, nem hezitál, a másik legsérülékenyebb részét célozza meg. Az ember ezt a képességet mind önmaga megvédésére, mind támadásra jól tudja majd hasznosítani. A puma azt is megtanítja, hogyan viselhetjük a legjobban gondját önmagunknak és környezetünknek.

A puma az erő és a kitartás jelképe, aki arra tanít, hogyan aknázd ki a képességeidet, hogy hozd ki azokból a lehető legtöbbet, valamint segíthet, hogy bízz magadban, és gyors, megfontolt döntéseket hozz a mindennapokban. A totemállatod arról is ismert, hogy jó megfigyelő, felismeri mások gyengeségeit, képes belelátni az emberekbe, elképesztően türelmes, állhatatos, de tudja, hogy mikor kell visszavonulót fújnia. Mindez olyan tulajdonság, ami jól mutatja, hogy a puma nagyon értékes tudással és képességgel ajándékozhat meg.

A puma totemállat többnyire a környezetünk megfigyelésére havja fel a figyelmet. Nyugodtnak kell lennünk és türelmesnek, mert ez az időszak ezt igényli. A puma totemállattal rendelkezők szeretik figyelni a többieket, hogy jobban megértsék őket, a körülöttük lévő világot. A puma rámutat, hogyan reagáljunk gyorsan a lehetőségekre, mert azok hamar tovarepülnek. Ám a totem arra is utal, hogy ne maradjunk sokáig egy helyben. Ha egy helyben toporgunk, akkor csak elszalasztjuk az életet, de nem kell felelőtlenül, minden átgondolás nélkül változtatni, hisz a változás közben veszély is fenyegethet.

A puma védi a határait, megjelöli azokat. Nekünk is tudnunk kell, hogy mire vagyunk képesek, meddig ér el a kezünk, s ne nyújtózkodjunk annál tovább. Mutasd meg a körülötted élőknek, hogy meddig jöhetnek, hisz az emberek hajlamosak mindenbe beleszólni, kéretlenül is. Nem feltétlenül csak a mi határainkat jelezheti a puma. Lehet, valakit körülöttünk elnyomnak, nem hagynak neki helyet. A puma vezetésre termett, s kiváló őrző. A puma erőt és nemességet biztosít, türelemre és csendre tanít, ám hajt azon döntések felé is, amin már rég változtatnunk kellene. Cselekvésre ösztökél. A puma totemállat megmutatja, hogy birtokunkban van az erő a vezetésre, védelemre és változtatáshoz, ám gyakorta nem ismerjük ezt fel. Ezért is fontos a totemet követni úgy, hogy közben ne veszítsük el önmagunkat.

Nincsenek megjegyzések: