2021. január 2., szombat

Moringa - az "ütős" superfood

A Moringa oleifera egy trópusi fa, melynek termése a dobverőhöz hasonlít, ezért angol nevén "drumstick"-nek is nevezik. Eddig még csak indiai zöldségételekben találkoztam a terméssel, mely kellemes ízű, valahol a spárga/brokkoli/zöldbab zónába helyezhető. Superfoodként azonban szárított és porrá őrölt leveleit szokták használni. Most volt lehetőségem kipróbálni a Pranagarden Moringa porát, melyet turmixba keverve szoktam fogyasztani. Egy 42 g-os adag levél az alábbi vitaminokat és nyomelemeket tartalmazza: 

K-vitamin (fillokinon) 45.4 µg (37.83%)
B6-vitamin (piridoxin) 0.39 mg (30.00%)
A-vitamin, RAE 147 µg (21.00%)
B2-vitamin (riboflavin) 0.214 mg (16.46%)
Mangán, Mn 0.365 mg (15.87%)
C-vitamin (aszkorbinsav) 13 mg (14.44%)
Vas, Fe 0.97 mg (12.13%)
B1-vitamin (tiamin) 0.093 mg (7.75%)
Triptofán 0.034 g (7.73%)
Valin 0.144 g (6.82%)

Egészségre gyakorolt hatások

1. Vércukorszint

A mdern életmód és tápáláklozás sokban hozzájárulhat az inzulun-rezisztencia és a kettes típusú cukorpebetegség kialakulásához. Tanulmányok azt mutatják, hogy a moringa képes hatákonyan csökenteni a vércukor-szintet. Egy 30 nővel végzett vizsgálatban három hónapon keresztül napi 7 g Moringát fogyasztottak, miközben vércukor-szintjük átlagosan 13,5%al csökkent. Egy másik vizsgálatban 6 diabéteszes beteg napi 50 g Moringát fgyasztott ételéhez, és 21%-os vércukorszint-csökkenést tapasztaltak. Ez a hatás a levelek izothiocianát-tartalmának köszönhető.

2. Terhesség

A Moringa terhes és szoptató nők számára is hasznos. Elősegíti a terhességi rosszullétek, hányinger leküzdését, segít megelőzni az esetleges komplikációkat a terhesség alatt. A Moringa rendszeres fogyasztása elősegíti az anyatej elválasztását. 

3. Férfi egészség

A Moringa levelei magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, így az oxidatív stressz legyőzésében is segítenek. Támogatja a megfelelő vérkeringést és a szexuális funkciókat. 

4. Testsúly

A Moringa magas vízben oldódó rost-tartalma által elősegíti a víz felszívását, ezáltal teltségérzetet kelt, és elősegíti a fölösleges ételmennyiség bevitelétől való tartózkodást. Klorogénsavtartalmánál fogva nromalizálja a vércukor-szintet és elősegíti a zsírégetést. Alacsony kalóriabevitel mellett is biztosítja az esszenciális tápanyagokat. A friss leveleket leves formájában érdemes fogyasztani a fogyókúra során. 

5. Magas vérnyomás

A Moringa elősegíti a magas vérnyomás normalizálását, ezáltal megelőzve a stroke, szívbetegségek, szívinfarktus és vesebetegségek kialakulását. A növény nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, cnket és E-vitamint, melyek fontosak a magas vérnyomásban szenvedők számára. A C-vitamin elősegíti a nitrogén-monoxid képződését, mely elengedhetetlen a véredények egészséges működéséhez. A vérnyomást is egyensúlyba hozza. 

6. A haj egészsége

A biotin, B6, a folsav és az E-vitamin elengedhetetlenek a hajhullás megelőzésében, valamint a hajhagymák vérkeringésének javításában, Az A, E és B-vitaminok magas tartalma, valamint a szilícium-dioxid (kovaföld) és a cink elősegíti a haj természetes növekedését, gátolja a korpa képződését és a hajhullást. A hajszárazságot és töredezést is gátolja. 

Mellékhatások

Mivel a Moringa hashajtó hatású, émelygést, gyomorégést és hasmenést okozhat. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor hányingert is okozhat.

Tippek az alkalmazáshoz:


- Dörzsöljük be a halántékunkat a porral a fejfájás csökkentéséhez.
- Használjuk sebekre, rovarcsípésekre, mivel gyullagáscsökkentő és antibakterilális hatása is van;
- A szárított levelekből készült tea jó hatású gyomorfekély vagy hasmenés esetében.
- Főzetét használhatjuk láz, tüdőgyulladás, szem- vagy fülfertőzések, vagy nyálkahártya-gyullladások esetén.
- Antiszeptikus hatású a bőrre nézve, valamint a szorongást is oldja. pépjét pattanásokra is kenhetjük.
- Magas vastartalma segíti a vörös vértestek képződését.
- A levelekből készült port turmixokba, italokba, levesekbe, főzelékekbe is tehetjük, a friss levelet salátákba és zöldségételekbe tehetjük, a termését pedig érdemes megfőzni.

Referenciák: 

https://www.healthbenefitstimes.com/drumstick-leaves/
https://www.mindbodygreen.com/0-22401/10-powerful-benefits-of-drinking-moringa-every-day.html
https://therenegadepharmacist.com/moringa-benefits/
https://moringaproducts.weebly.com/blog/moringa-culinary-uses
https://www.vitsupp.com/drumstick-benefits-side-effects/
https://www.pranagarden.com/Moringa-etrendkiegeszito-por


Nincsenek megjegyzések: