2021. január 14., csütörtök

Az ősi bölcsek

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

1.16. szanatkumárah szanakas tathaiva csa szanandanah
angirá rudra-szahitó bhriguh parama-dharma-vit

Szanatkumára, Szanaka, Szananda és Angirasz, Rudrával és Bhriguval, a dharma nagy tudójával együtt,...”

1.17. kanádah kapiló jógí vámadévó mahámunih
sukró vaszisthó bhagaván szarvé szamjata-mánaszáh

Kanáda, Kapila, a jógí; Vámadéva, a nagy bölcs, Sukra, a dicső Vaszistha, mindannyian az elme fölötti uralom mesterei,...”


1.18. paraszparam vicsárjaité szamsajávista-csétaszah
taptavantasz tapó ghóram punjé badarikásramé

Tanácskozást tartottak egymás között, mert az elméjükbe kétségek hatoltak. Félelmetes vezekléseket gyakoroltak a szent Badarikásrama zarándokhelyen.”

Szanaka, Szanátana, Szananda és Szanatkumára Brahmá négy mentális fia, vagyis a meditációjából születtek meg, első gyermekeiként. Bár Brahmá az ősnemzők szerepét szánta nekik, és azt akarta, hogy ők népesítsék be a Földet és az univerzumot, a négy kumára ellenállt, mert nem akartak belegabalyodni a családos élet bonyodalmaiba. Misztikus erejük által kisgyermeki testben maradtak, és nem nőttek fel. Angiraszés Bhrigu szintén Brahmá mentális fiai, a hét bölcs (szaptarisi) tagjai. A versben említett Rudra nem Sivára, hanem vélhetően egy bölcsre vonatkozhat. Kapila Muni szintén egy bölcs, általában Kardama fiának tartják. Vámadéva Gaurama Maharisi fia volt, míg Sukra Bhrigu fia volt. Vaszistha Mitra-Varuna és Urvasí fia volt. A bölcsek a brahman végső természetéről tanakodtak egymás között, de mivel kétségek támadtak elméjükben, félelmetes erejű vezekléseket végeztek, hogy megismerjék az abszolút igazságot.

Nincsenek megjegyzések: