2021. január 16., szombat

Stresszoldás ájurvédával

Az ájurvédikus testakat-típusok közül főleg a pitta és a váta-domonanciával rendelkező személyek hajlamosak a stresszes életmódra és az abból fakadó egészségügyi, pszichés stb. problémákra. Természetesen a kaphákat is érheti és megviselheti a stressz,  de ők "szívósabbak", és eleve nem annyira hajlamosak "túlpörgetni" az életüket, inkább lassan, módszeresen szeretnek haladni a dolgaikkal. A stressz kezelésével, mind minden más egyensúlyzavarral is, az ájurvéda komplex, holisztikus szemléletmódban foglalkozik.

1. Életmód

A stresszforrásaink általában az életmódunkhoz, kapcsolatainkhoz, szerepköreinkhez, feladatainkhoz kapcsolódnak. Érdemes tehát megvizsgálni azt, hogy az életünk mely területén "törnek be" leginkább a stresszfaktorok, és tudunk-e tenni valamit a kiiktatásuk érdekében. Ha a munkahelyi viszonyaink nem megfelelőek, akkor érdemes megfontolni, hogy olyan munkahelyet válasszunk, amely kevésbé stresszes, és amelyben jobban ki tudunk teljesedni. Természetesen időnként az anyagi biztonság előteremtése is stresszforrás lehet, igyekezzünk itt is rugalmasabbá válni, és ha a bevételeink kivédhetetlen módon lecsökkennek, igazítsuk hozzá a kiadásainkat is, és igyekezzünk némi vésztartalékot is képezni. A családi vagy egyéb személyes kapcsolatok is lehetnek esetenként stresszforrások. Ezt jobb kommunikációval, odafigyeléssel, empátiával sok esetben oldani tudjuk, de van, amikor itt is a kapcsolatrendszer változtatása mellett dönt az ember.

Emellett az alábbi életmódbeli irányelveket érdemes követni:

- kevesebb "képernyőidő", digitális detox;

- több aktív, tartalmas szabadidő, sporttal, királndulással, a Természethez való kapcsolódással;

- a szeretteinkkel eltöltött értékes idő növelése;

- a befogadott ingerek mennyiségének csökkentése, a tudat "kiürítése";

- a minőségi alvásidő növelése;

- rendszeres sport, lehetőleg a Természetben;

- jóga, meditáció, légzőgyakorlatok, relaxáció rendszeres gyakorlása.

2. Étrend és étrend-kiegészítők

Az étrendben elsősorban a koffein és az élénkítő hatású ételek-italok, az alkohol és dohányzás csökkentése ajánlott, valamint több friss, növényi étel fogyasztása. A feldolgozott ételek és a cukrozott, édes dolgok szintén kedvezőtlen hatásúak a stresszel való küzdelemben. A méregtelenítés, súlyfölösleg leadása szintén hozzájárulhat a jó közérzethez és a stresszel való sikeresebb megbirkózáshoz. Ha az étrendünk fokozza azokat a dósákat, amelyekkel kapcsolatos tüneteket, betegségeket tapasztalunk, akkor annak figyelembevételével kell összeállítani az étrendet. Például az irritábilis bélszinrdóma, a magas vérnyomás vagy az inzulin-rezisztencia is olyan anyagcserebetegségek, melyek kölcsönösen erősítik egymást a stressz-faktorokkal.

Az étrend-kiegészítőket a problémáknak megfelelően érdemes összeválogatni, de például a Brahmi (Bacopa monnieri) vagy a Gotu kola (Centella asiatica) általánosságban javítják a koncentrációt, az agyműködést; míg az Ashwagandha (Withania somnifera) csökkenti a stresszhormon szintjét és nyugodt alvást biztosít; a Jatamansi (Nardostachys jatamansi) elősegíti a depresszió és a hangulatingadozások kiegyensúlyozását;  a Shankhpushpi (Convolvulus pluricaulis) pedig ellazít, nyutatja az idegrendszert.

Nincsenek megjegyzések: