2021. január 4., hétfő

A Középső és Felső Világ őrzői

Quetzalkoatl – a Középső Világ őrzője

Harmónia rítusa során a Munay Ki-ben a Quetzalkoatl, a Tollaskígyó fénymagját helyezzük el a harmadik szem-csakrában. A Quetzalkoatl név az azték kultúrából ered, de a Tollaskígyót vagy egy hozzá hasonló istent számos mezoamerikai kultúrában tiszteltek: az inkák Virakocsának vagy Tunupának nevezték, a jukaték maják Kukulkánnak, a kicse maják pedig Gucumatznak vagy Tohilnak. A Quetzal egy papagájhoz hasonló, színes tollú madár, mág a Koatl a kígyót jelenti. Ez a dupla szimbolizmus az ember és az istenség duális természetét is jelképezi: a szárnyak miatt képes felrepülni az égbe, ez az isteni oldalát jelképezi; míg kígyóként a Középső és Alsó Világokban is otthonosan mozog. Quetzalkoatl imádatáról a Kr.e. 1. századból maradtak fenn a legkorábbi emlékek, Teotihuacanból. Sok legenda szól arról, hogy Quetzalkoatl, illetve Kukulkán képes volt alakot váltani, de történelmi személyként is uralkodott az azték, illetve maja birodalomban. Mindhárom kultúra úgy írja le, hogy Quetzalkoatl világos bőrű és szakállas volt, ő tanította meg a népét a csillagászatra, naptár-készítésre, az öntözéses földművelésre, a gyógynövények tudományára és a kövek megmunkálására. Mindhárom mitológiai hagyomány szerint, miután Quetzalkoatl megtanította népét ezekre a civilizációs vívmányokra, nyugat felé távozott a tengeren át, azt ígérve, hogy egyszer majd vissza fog térni. A Középső Világ uraként Quetzalkoatl arra tanít meg, hogyan uraljuk az Időt, mely a legnagyobb úr a Középső Világban.

Pacsakuti, a Felső Világ őrzője

Harmónia rítusa során a Munay Ki-ben a Pacsakuti fénymagját helyezzük el a koronacsakrában. Pacsakutit a legtöbben angyali, szárnyakkal rendelkező fénylényként látják. Történelmileg, Pacsakuti a 9. Sapa Inka volt (uralkodott 1438-1472) A „Pacsakutiq” szó quechua nyelven azt jelenti, „aki megfordítja az időt és a teret”. Nem csak személyekre, de bizonyos sors- és történelemfordító időszakokra, eseméynekre is használják ezt a kifejezést. Pacsakutit kapcsolatba hozzák az Inti napisten kultuszával, és az Inka Birodalom létrehozásával. Egyes régészek szerint Machu Picchu Pacsakuti nyári palotája volt.

Az előzőekben említett Quetzalkoatl inka megfelelője, Virakocsa, a teremtő isten, különlegesen közeli kapcsolatban állt Pacsakutival, aki azt álmodta, hogy az isten segített neki és népének, hogy győzedelmeskedjenek a háborúban, melyet a birodalom megalapításáért vívtak. A háború után Pacsakuti épített egy nagy templomot Virakocsának Cuzcoban. A templomban ott állt Virakocsa színaranyból készült szobra, mely szakállas emberként ábrázolta. Mivel Pacsakuti a Felső Világgal, a próféciákkal és Machu Picchuval is kapcsolatban áll, archetípusa segít abban, hogy felülemelkedjünk az időn, és előrelépjünk az evolúciónkban.

Nincsenek megjegyzések: