2014. július 29., kedd

A kumbhaka gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Egyes oktatók szerint először a belső légzésvisszatartást kell elsajátítani, míg mások először a külső légzésvisszatartást oktatják. Sok jóga-szöveg, például a Vaszistha-szamhitá, csak a belső kumbhakát említi. Patandzsali Jóga-szútrájában azonban kifejezetten a báhja kumbhakát említi, mint az elme tisztításának módját (1.34). A Hatha-jóga Pradípiká (4.67) és a Hatha Tatva Kaumudí (44.60) is a külső kumbhakának tulajdonítja a rádzsa-jógában (tárgy nélküli szamádhiban) elért sikert. A Brihadjógi Jágjavalkja Szmriti (8.20-21) a kumbhaka mindkét típusát említi.

Náthamúni Jóga-rahaszjája a kumbhaka mindkét típusának gyakorlását javasolja (2.49), de kijelenti, hogy bizonyos eredményeket, például a második (szvádhisthána) és a harmadik (manipúra) csakra megtisztítását csak a báhja kumbhaka segítségével lehet elérni (2.50). Ennek az információnak a jelentőségét nem lehet túlzottan hangsúlyozni. Más szövegek, például a Brihadjógi Jágjavalkja Szmriti szintén a báhja kumbhaka jelentőségéről beszélnek. Szvámi Nirandzsanánanda szerint, a belső és külső kumbhaka közötti egyik fontos különbség az, hogy a belső kumbhaka (különösen, ha a múla és dzsálándhára bandhákkal együtt gyakorolják) a paraszimpatikus idegrendszert aktiválja, míg a külső kumbhaka (különösen, ha teljes külső uddíjánával gyakorolják), a szimpatikus idegrendszert helyezi előtérbe. A paraszimpatikus idegrendszer aktivitása lelassítja a szívverést, a vérnyomást és az oxigénfogyasztást is, míg a szimpatikus idegrendszer túlsúlya az ellenkező hatást váltja ki. Ez az egyik ok, amiért a külső kumbhakát nehezebb elsajátítani. Ha a pránájáma egyazon ciklusában mindkét fajta kumbhakát gyakoroljuk, az az idegrendszer mindkét ága közötti egyensúlyhoz vezet. A külső kumbhakák azért is nehezebbek, mint a belsők, mert a belső kumbhaka közben a tüdőnk tele van oxigénnel, amelyből ki tudjuk vonni a pránát. A külső kumbhaka közben azonban a tüdő üres, így hamarabb igényli a belégzést.
Én a következő megközelítést javaslom: először tanuljuk meg a külső kumbhakát teljes külső uddíjána bandhával (báhja uddíjána) az olyan múdrákban, mint a jóga-múdrá vagy a tadaga múdrá, és a naulí közben. Ennek az az előnye, hogy nem kell a számolásra figyelnünk. Ez azt jelenti, hogy megismerkedhetünk a technikával anélkül, hogy egy előre meghatározott időig kellene fenntartanunk a kumbhakát. Ha egy bizonyos múdra közben gyakoroljuk a kumbhakát, akkor a képességeinktől függő ideig kell kitartani. Ez azt jelenti, hogy bármikor abbahagyhatjuk, amikor úgy érezzük, hogy elég. Utána kezdjük el a belső kumbhaka gyakorlását a pránájáma-gyakorlatokon belül, ahol már számolásra kell végezni.

A számolás azt jelenti, hogy például tíz másodpercig belélegzünk, negyven másodpercig tartjuk a kumbhakát és húsz másodpercig kilélegzünk. Amikor elértünk egy bizonyos jártasságot a belső kumbhakában, akkor a külső kumbhakákat is hozzátehetjük a pránájáma-gyakorlásunkhoz. Ezek most már kevésbé lesznek nehezek, mivel már gyakoroltuk őket a múdrák közben. Ezen kívül, a külső kumbhakákat a bhásztrikával együtt is gyakorolhatjuk. Mivel a bhásztriká nagy mennyiségű oxigént szállít a vérünkbe, utána könnyebbnek tűnik a légzés felfüggesztése üres tüdővel. Ha már elsajátítottuk a külső kumbhakákat, akkor beleintegrálhatjuk őket a nádí sódhanába. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy sem a bhásztriká, sem a külső kumbhaka nem kezdő technika, és egy tapasztalt és képesített tanár vezetése alatt kell őket elsajátítani."

Nincsenek megjegyzések: