2014. július 8., kedd

A szvára és az emésztés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Katabolikus és anabolikus funkció

A katabolizmus a komplex molekulák lebomlása egyszerűbbekké az emésztés során. A táplálék megemésztése közben történik. Amikor eszünk, és a táplálékot bontjuk a hasunkban, akkor lélegezzünk a jobb orrlyukon keresztül. Az analitikus, elemző szoláris elme működtetéséhez hasonlóan, a jobb orrlyuk használata az étel lebontását és elősegíti az emésztőtraktusban, Az anabolizmus a komplex molekulák szintézise egyszerűbbekből az emésztés során. Ezt nevezzük köznyelven regenerációnak, pihenésnek és táplálásnak. Főként alvás és relaxáció közben történik, és a bal, lunáris orrnyílás táplálja. A lebontott táplálékrészecskék beépülése hatékonyabban történik meg, ha közben a bal orrnyíláson keresztül lélegzünk. Ezért van az, hogy étkezés után kb 90 perccel a szvára (légzés domináns oldala) általában átvált a balra.

A lunáris orrnyílás anabolikus/tápláló és a szoláris orrnyílás katabolikus/lebontó jellege miatt mondja Raghuvíra a Kumbhaka Paddhatiban, hogy amikor a prána az ídában (bal orrlyuk) áramlik, akkor nektárnak nevezik, míg ha a pingalában, (jobb orrlyuk), akkor méregnek (14. vers). Az eddig kapott eszközökkel megérthetjük ezt a máskülönben meglepő kijelentést. Szundaradéva kijelentését is meg fogjuk érteni, mely szerint a jobb orrlyuk elégeti a szennyeződéseket a hő segítségével (katabolikus lebontás) (Hatha Tatva Kaumudí 36.27).
Vegyük észre, hogy az egyes orrnyílások metabolikus/fizikai funkciója kapcsolatban áll mentális funkciójával is. A lunáris elmét nevezhetjük anabolikusnak abban a tekintetben, hogy táplál, befogad és szintetizál. A szoláris elme katabolikus abban a tekintetben, hogy az elemző vita és érvelés segítségével szétbontja és analizálja a struktúrákat, azáltal, hogy alkotóelemeire bontja. Míg a szoláris elme képes ráközelíteni és parányi elemeire bontani egy képet, a lunáris elme képes szintetizálni a hiányzó kontextust és addig tágítani a látókört, amíg nem látja az egész képet. Aszerint válasszuk meg az orrnyílást, hogy melyik funkcióra van szükség az adott pillanatban.

A test vagy az elme

Annak megfelelően is aktiválhatjuk az adott szvárát (orrnyílás-dominanciát), hogy a testünket vagy az elménket szeretnénk aktiválni. Szundaradéva azt mondja a Hatha Tatva Kaumudíban, hogy a prána, az életerő (vagyis a test) a jobb orrnyílásban helyezkedik el, míg a manasz (az elme) a bal orrnyílásban. Ezt a felismerést a nagy titoknak nevezi (23.38). Ez azonban többé nem titok előttünk, ha figyelembe vesszük az afferens és efferens idegpályákról szóló előző paragrafust. Amikor a bal orrnyílás a domináns, akkor az afferens pályák a dominánsak, amelyek az érzéki benyomásokat visszaviszik az elmébe feldolgozásra. Más szavakkal a bal orrnyílás aktiválja az elmét. Amikor a jobb orrnyíláson keresztül lélegzünk, akkor az efferens (kifelé áramló) idegpályák a dominánsak. Ez előfeltételezi, hogy az elme konklúzióra jutott, és az idegek most kifelé viszik az elme jelzéseit a fizikai válasz aktiválásának érdekében. Ez azt jelenti, hogy a jobb orrnyílás aktiválja a testet. Ebből az okból kifolyólag állítják azt a sásztrák, hogy megerőltető fizikai aktivitás során a jobb orrnyílást kell aktiválni."

Nincsenek megjegyzések: