2014. július 30., szerda

Csípőmobilizáló gyakorlatsor

Sorjában jönnek hozzám a kérések, ahogy nem csak a jógások, hanem az egyéb edzéseket végzők is felismerik a nyújtás és  a mobilizáció jelentőségét. Most éppen a csípőízület van terítéken, igyekszem leírni pár gyakorlatot, amit edzés után vagy szabadidőnkben elvégezhetünk, hogy lehetőleg minden irányból mobilisabbá váljon a csípőnk és a medencénk. 

Nincs könnyű dolgom, mert a csípő az egyik legbonyolultabb mozgású ízületünk, és ugyanakkor izmok tömkelege veszi körül ezt a régiót. Mindezeket az izmokat alaposan át kell nyújtani, ha nagyobb ízületi mozgástartományra szeretnénk szert tenni. De azért próbálom leredukálni a gyakorlatok számát, mert ha túl sok, akkor az is kedvét szegi az embernek. A pózok legtöbbje a Jin jógából származik, ahol legalább öt percet szoktak egy-egy pózban tölteni, de kezdetnek elég lesz az egy perc is. 

1. Sárkány-póz. Álljunk kitörés-helyzetbe, a jobb lábunkkal lépjünk előre, a bal térdünket pedig hátul támasszuk le a földre. Hajoljunk előre a jobb lábunk mellett, és közelítsük a mellkasunkat a talajhoz. A könyökeinket is letámaszthatjuk, ha tudjuk. A jobb lábszár maradjon függőleges, és a csípőt toljuk lefelé minél jobban (lásd a fenti képet). A póz második részében marad ugyanez a lábtartás, illetve a bal lábunkkal talppárnára állhatunk, és hátradönthetjük a törzsünket, a karokat a magasba emelve. Az első változatban a jobb combközelítőket és combhajlítókat nyújtjuk, míg a másodikban a bal combfeszítő és horpaszizmokat. Ha még jobban fokozni akarjuk az intenzitást, a bal lábszárat behajlíthatjuk függőlegesre, vagy nekitámaszthatjuk a falnak. Mindkét oldalra végezzük el a két gyakorlatot.

2. Hőspóz csípőnyitással. Helyezkedjünk térdelőülésbe, de csak a bal térdünket hajlítsuk be, a másik lábat nyújtsuk ki előre. Feküdjünk hanyatt, majd a nyújtott jobb lábunkat húzzuk oda a mellkasunkhoz behajlított térddel. A bal térd maradjon a talajon. Ezzel lenyújtjuk a négyfejű combizmot a bal oldalon, és mobilizáljuk a csípőt a jobb oldalon. Ha a combhajlítót is nyújtani akarjuk, akkor a jobb lábat egyenes térddel húzzuk a mellkashoz. Vigyázat, extrém nyújtás! Mindkét oldalon hajtsuk végre a pózt.

3. Cipészpóz (baddhakónászana). Ülő helyzetben hajlítsuk és nyissuk a térdeket, a két talpunkat pedig érintsük egymáshoz. A sarkunkat húzzuk be minél jobban a gáthoz. Először tartsuk ki a pózt egyenes törzzsel, a térdeket közelítve a talajhoz és ellazítva a combközelítőket. Majd döntsük előre a törzset, és feküdjünk rá a talpainkra a hasunkkal. Ha megfelelő a hajlékonyságunk, akkor az állunk a talajhoz fog érni.

4. Előrehajlítás terpeszben (upavista kónászana). Üljünk le maximális szélességű terpeszben, nyújtott lábakkal. Fogjuk meg a két nagylábujjat és hajoljunk előre a földig. Ha túl széles a terpesz, és nem érjük el a lábujjakat, akkor nyújtsuk a karokat előre, és közelítsük a mellkast a talajhoz. Egyenes törzzsel dolgozzunk. B változat: emelkedjünk fel, és magasba nyújtott kezekkel forduljunk ki a jobb lábunk irányába, majd előredőlve mindkét kézzel kapaszkodjunk bele. Ismételjük meg bal oldalra is. Ha már elég széles a terpeszünk, akkor a medencét kissé megemelve gyakorolhatjuk az angolspárgát is. 

5. Galambpóz. Jobb lábunkat hajlítsuk be térdben, és helyezzük el keresztbe a törzsünk előtt, a balt pedig nyújtsuk ki hátra, a medence legyen keresztben. Ha előrehajolunk a jobb lábra, akkor a jobb csípő nyitását hangsúlyozzuk, ha pedig hátrahajolunk és a medencét is hátrafelé billentjük, akkor a bal csípőhorpaszt nyújtjuk vele. Ha hajlékonyságunk engedi, be is hajlíthatjuk a bal lábunkat, és a fejünk fölött hátranyúlva megfoghatjuk. Kiegészítő gyakorlatként a spárgát is gyakorolhatjuk ez után. Végezzük el a gyakorlatot mindkét oldalra.

6. Tehénfej-póz. Ez a kedvenc gyakorlatom, mert a csípőnyitó hatás mellett a vállövet is mobilizálhatjuk egyidejűleg. Helyezzük el a lábainkat keresztbe magunk előtt, úgy, hogy a két térd egymás fölött legyen, a külső talpélek pedig az átellenes csípők külső oldalán. Amelyik térd felül van, azt a kezünket vigyük hátra a fejünk mögött, és nyúljunk lefelé a két lapocka között. A másik kezet vigyük alulról és kulcsoljuk össze az ujjainkat, vagy fogjunk meg egy törölközőt. Ha intenzívebbé akarjuk tenni a pózt, akkor hajoljunk előre a térdünkre. Ismételjük meg a másik oldalra is. 

7. Gerinccsavaró póz. Bal lábunkat tartsuk az előzőhöz hasonló keresztezett tartásban, a jobb térdet viszont emeljük a levegőbe, és lépjünk át a bal térdünk felett. Forduljunk ki jobbra, így a jobb térd a bal hónaljunkhoz kerül. Nyúljunk át a combunk fölött, és kívülről befelé dugjuk át a bal karunkat a jobb térd alatt, majd a hátunk mögött fogjuk meg a jobb kezünket. Egyenes törzzsel csavarjuk a gerincet, vigyük hátra a jobb vállunkat, és emeljük ki a mellkast. A két ülőcsont és a bal térd külső oldala maradjon lent a talajon. Ismételjük meg a másik oldalra is.

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: