2014. július 11., péntek

Áfonya - a kék gyümölcs

Hivatalosan fekete áfonyának nevezik, és csak szólok, hogy most van itt a szezonja. A legtöbb piacon, zöldségesnél kis dobozkában vehetünk 10-25 dekát pár száz forintért, de például a Fővám téri piacon kilószámra is megvehetjük, jelenleg 1500 Ft-ért, mert szezonja van. Magyar és erdélyi áfonyát is lehet kapni, és nagyon finom, de még ennél is izgalmasabbak a gyógyhatásai! Aszalt formában a vörösáfonya az elterjedtebb, ezt már 4000 Ft körüli kilónkénti áron is megszerezhetjük, és örülhetünk, ha nem cukrozotthoz jutunk hozzá. Van aszalt feketeáfonya is, illetve kapszula formájában is kivonják a hatóanyagait, de lássuk, mit is tud ez az északi gyümölcs!

100 g fekete áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz. A vörös áfonyánál kb. 5-6-szor több jótékony hatóanyagot tartalmaz. Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő.

A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában. E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható. Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. 

Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak. A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. A fekete áfonya lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Állatkísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító. 

A feketeáfonya hatóanyagai

Számtalan aktív hatóanyagot izoláltak a fekete áfonya terméséből, és leveléből. Többek között antocianidint, vitaminokat, cukrokat, és pektineket, melyek a termésben találhatóak, és quercetint, katechint, tannint, irridoidokat, és savakat, melyeket a levele tartalmaz. A legfontosabb gyógyszerészeti hatóanyagának az antocianidineket tartják. A friss gyümölcs antocianidin tartalma kb. 0,1—0,25%, míg a koncentrált fekete áfonya kivonatok általában standardizáltan akár 25%-ot is tartalmazhatnak. A termés antocianidin tartalma az éréssel növekszik, míg az ellenkezője mondható el a levélben található antocianidin tartalomról. Habár a fekete áfonya hatóanyagainak háromszoros gyógyászati hatása van, mégis a kutatások az antocianidinekre összpontosítanak. Az antocianidin tartalmú kivonatok erős antioxidáns hatást mutatnak, stabilizálja a kollagénrostokat és elősegíti a kollagén bioszintézisét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Az antocianidinek és a többi levélben lévő hatóanyagok megakadályozzák a gyulladást okozó vegyületek felszabadulását, mint a hisztamin, prosztaglandin és a leukotrién. Ezen kívül a fekete áfonya levél főzete csökkenést mutatott a vércukorszintben.

Szemészeti rendellenességek

Még nem teljesen ismert a fekete áfonya hatásmechanizmusa a szemre. Úgy tartják, hogy javítja a vér-, ezáltal az oxigén szállítását a szembe és megfogja a szabadgyököket, erősíti kollagén szerkezetét – vagyis azt a fehérjét, amely az egységes kötőszövetekhez elengedhetetlenül szükséges - és javítja a szem állapotát a hályog, illetve a makula-degeneráció esetében.

Glaukóma
A fekete áfonya kivonat fogyasztása jelentős védelmet nyújt a glaukóma fejlődése ellen köszönhetően a kollagént erősítő és antioxidáns hatásának. Az öregedő szemszövet sérülékenysége és gyengülése okozhatja a szem belső nyomásának növekedését és a periférikus látás elvesztését glaukóma esetén. Egy tanulmány szerint 8 glaukómás beteg kapott 200 mg fekete áfonya antocianidint és a javulást elektroretinográfon szemléltették. Ennek a kísérletnek alapján valószínűsíthető, hogy a hatásmechanizmus a kollagén rostok stabilizációjában és erősítésében keresendő.

Szürkehályog

A fekete áfonya antocianidin terápiás lehetőséget nyújt a szürkehályog kezelésében is. Patkányokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy magas antocianidin bevitele esetén lassította a hályog fejlődését. Klinikai kísérletek, amelyikben fekete áfonya kivonatot (180 mg 25%-os antocianidin tartalommal, kétszer naponta) és E-vitamint adtak, azt bizonyították, hogy 50 esetből 48-nál lassította a hályog képződését azoknál, akiknél öregkori szürkehályog alakult ki.

Diabeteses Retinopathia

Felismerték, hogy a diabeteses retinopathia megelőzésében nagy szerepet játszhat a fekete áfonya. Számos klinikai kísérlet támogatja a használatát. Dupla vaktesztes kísérletben 14 diabeteses és/vagy hipertenzív retinopathiában szenvedő betegnek adtak naponta áfonya kivonatot, amelyben 115 mg antocianidin vagy placebo volt, egy hónapon keresztül. Jelentős javulás volt tapasztalható szemtükrözéses vizsgálatok eredményeiben 11 résztvevőnél, aki fekete áfonyát kapott és 12 páciensnél mutatott javulást az érrendszer kontrasztanyagos röntgenvizsgálata.

Keringési rendellenességek

A fekete áfonya kivonat javítja a mikrokeringést. Állatkísérletek igazolták az érrendszer áteresztőképességének csökkenését, az érrendszer tónusának és a vérkeringésnek javulását. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok hasonló eredményt mutattak. 15 polineuritises (több ideg egyidejű gyulladása, ami periférikus keringési elégtelenséggel jár) páciensnek napi 480 mg fekete áfonya kivonatot adtak, és jelentős javulást jegyeztek fel a mikrokeringésükben. Egy másik tanulmánynál, ugyanezt az adagot 47 különböző vénás betegségekben szenvedő betegeknek adták. Az eredmény csökkentette a pangást ahajszálerekben, ezzel megszüntette a mikropangásokat és a vénás pangást a lábakban.

Cukorbetegség

A fekete áfonya leveléből készült főzetet régóta használják a népi gyógyászatban, mint vércukorszint-csökkentő szert. Kutatások ezt kutyák esetében bizonyították, sőt az egyidejűleg befecskendezett cukor megjelenését is csökkentette. Ezt a hatást az antocianidinnek tulajdonították, mely kétségtelenül a legaktívabb alacsony vércukorszintet okozó vegyület. Továbbá az antocianidin erősíti a kollagén sérülésekkel szembeni ellenállóképességét, stabilizálja hajszálerek áteresztőképességét , és akadályozza a szorbitol felhalmozódását, ily módon növeli a védelmet a diabétesz keringési- és neurológiai tüneteivel szemben.

Egyéb hatások

A fekete áfonya kivonat gyulladáscsökkentő hatását is lejegyezték állatoknál, sőt jól használható volt a reumatoid arthritis kezelése során is.

Menstruációs zavarokkal küzdő nők 115 mg antocianidint kaptak naponta 3 napig a menstruáció előtt és alatt. Csökkenést tapasztaltak a medencetájéki rész fájdalmának mértékében, a tejmirigyek növekedésében, az émelygésben és az alsó comb feszülésében. Erős hatást mutatott a trombociták összetapadásának gátlásában, emberekkel végzett kísérletek esetén, amikor naponta 480 mg kivonatot kaptak 30-60 napon keresztül. Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta használják a feketeáfonya kivonatát (Vaccinum myrtillus-t). A feketeáfonya hatóanyagai segítik megelőzni a törékeny kapilláriserek szivárgását, ami által folyadékot engednek a szövetekbe behatolni. A feketeáfonya kivonatának elsődleges haszna a következő területeken nyilvánvaló:

  • a szem és a látás egészsége,
  • mikrocirkuláció,
  • megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
  • kapilláris erek erősítése operáció előtt.

A vérerek törékenységét gyakran hozhatjuk összefüggésbe a magas vérnyomással, cukorbetegséggel és az érelmeszesedéssel. A kapilláriserek törékenysége súlyos orvosi problémákhoz vezethet: aranyér, agyvérzés, szívszélhűdés vagy a cukorbetegség és a magas vérnyomás által okozott retinakárosodásból származó vakság. Kevésbé súlyos hatások közé tartozik a hajlamosság zúzódásokra, kitágult erek, hajszálerek, gyönge éjszakai látás és a végtagok hidegsége, zsibbadása és görcse. A feketeáfonya kivonata segíti a vérkeringést, erősiti a kapillárisereket és növeli a vörösvértestek membránjának flexibilitását. A feketeáfonya kivonata a feketeáfonya gyümölcsből készül, a levét és héját megfestő antocianinok így koncentrálódnak. Az antocianinok a flavonoidokhoz tartoznak, melyeket intenzíven tanulmányoztak az utóbbi években gyógyhatásuk miatt.

A feketeáfonya mint antioxidáns

A feketeáfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek védik a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen. A szabad gyökök igen reaktív vegyületfragmensek, melyek toxikus és nem toxikus anyagok emésztése során keletkeznek a szervezetben. Az ilyen szabad gyökök a szervezetben 
olyan hatással lehetnek az egészséges sejtfalra, mely a membrán károsodását, funkciójának gátlását okozza, valamint a sejt halálához vezethet. Így az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói, öregedés elleni anyagoknak számítanak, ugyanakkor antikarcinogének, hiszen a szabad gyökök károsíthatják a DNS-t és ezzel mutációt okozhatnak a sejtben. A feketeáfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre a sejtfal flexibilitásának növelésével. A kapilláris erek így jobban nyújthatók, tágíthatók, a véráram növekedhet bennük, és a vörös vérsejtek pedig könnyebben deformálódhatnak, és könnyebben vehetnek fel olyan alakzatot, mely a keskeny kapillárisereken képes gyorsabban átáramolni.

A keringési rendszer

Az test vérkeringése egy különleges pumpa és érrendszeren alapul. A szervezet belsejéből, a szívből, a tüdőből és az emésztőrendszerből indulva egyre szűkebb keresztmetszetű erek hálózata az, ami eljuttatja a vizet, az oxigént és a szükséges tápanyagokat a szervezetünkben lévő valamennyi sejthez. A legkisebb vérerek, a kapilláriserek olyan kicsik, hogy a vörösvértestek is csak egyenként tudnak rajta áthatolni. A véráram mennyiségének és következésképpen a táplálék- és oxigénellátásnak egyensúlyban kell lennie az agy és a törzs, valamint a perifériális szervek között, a végtagokat és a bőrt is beleértve. Az erek mentén lévő simaizmok a vérerek tágulását és összehúzódását teszik lehetővé, ezzel a vérnyomást növelve vagy csökkentve. A szelektív összehúzódásuk válasz a hidegre, ezáltal a testhővel takarékoskodik a szervezet, és több hő jut a létfontosságú szervek részére a kezek és a lábak rovására, melyek így lehűlhetnek. 

A kapillárisok arra is képesek, hogy a sejtfalon át folyadékot juttassanak a szövetek sejtek közötti terébe, mely a gyulladás alapja, amivel a szervezet a sérülésekre reagál. A kor előrehaladtával az erek és főleg a hajszálerek elvesztik rugalmasságukat, és részben elzáródhatnak kalcium és zsíranyagok lerakódása miatt. A feketeáfonya egy másik klinikai kipróbálása azt demonstrálta, hogy a feketeáfonya kivonata a lábakban előforduló visszértágulást képes kezelni. A teszt szignifikáns javulást okozott a visszértágulási szindromákban. A görcsök, a boka és a vádli dagadása, a zsibbadás mind a keringés elégtelenségéből fakad. Mindezekben a kisérletekben a feketeáfonyának semmilyen káros mellékhatása nem jelentkezett, még akkor sem, ha a normális adagot 50%-kal megnövelték. A mikrocirkuláció kellemetlen megváltozása terhesség esetén igen gyakori. Visszértágulás és bevérzések jelentkezhetnek terhesség esetén a vérnyomás és a véráram változásával. A feketeáfonya hatását vizsgálták a szokásos adagot adva 115 nőnek, akiknél a fenti panaszok a terhesség következtében alakultak ki. Mindkét feketeáfonya tanulmányban a szimptómák jelentősen javultak, a fájdalom, az égető érzés legtöbb esetben elmúlt. Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett a feketeáfonya fogyasztásból kifolyólag.

A feketeáfonya szívműködéssel kapcsolatos jótékony hatása

A feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben. Ezzel az atherosclerosist, vagyis a vérerek meszesedését gátolja. Ismert a feketeáfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek aggregálódását, a vérrögképződést, ezzel a feketeáfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását. A feketeáfonya antocianidjainak a kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán feketeáfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.

A feketeáfonya hatása a szemre

A keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a retinában kóros elváltozásokat okoz, mely a látást akadályozza. 1987-ben olasz kutatók negyven, szembetegségben szenvedő betegeken végeztek klinikai kísérletet. A feketeáfonya antocianinjai hatására szignifikáns javulást állapitottak meg a betegek látásában és a szem mikrocirkulációjában. A mért javulás mindkét területen kb. 80%-os volt. Az 1960-as évek végén kutatások igazolták, hogy a feketeáfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák.

Feketeáfonya a gyomorfekély ellenA feketeáfonyának talán legkevésbé ismert tulajdonsága a gyomorfekély elleni hatása. Bár Európában erre is használatos, az amerikai publikációkban első sorban a vérerekre és a szemre gyakorolt hatása van említve. Jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladásgátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. alkohol okozza. A feketeáfonya flavonoidjai dramatikusan növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.

A feketeáfonya használata

A kutatásokban, klinikai kipróbálásokban a feketeáfonya kivonatát használták, melyet standardizáltak: 36% antocianidot tartalmazott. A feketeáfonya kivonatból 160 - 320 mg-ot alkalmaztak napi egyszeri vagy kétszeri bevétellel.

Biztonság

A feketeáfonya gyümölcsének nincsen ismert toxicitása. A klinikai tanulmányok során semmilyen káros mellékhatást nem észleltek. A kivonat tipikus napi adagja három tányérka feketeáfonya gyümölcsnek felel meg, amitől semmilyen toxikus hatás nem várható.

1 megjegyzés:

hayni írta...

Van egy hasonló növény amelynek szervezetünkre gyakorolt hatása minimum vetekszik az áfonyáéval és ráadásul itt Mo-on is kitűnően megterem: feketeribizli a megfejtés. :)