2014. július 4., péntek

A tíz bizonyítottan legegészségesebb superfood

Sok szó esett már a superfoodokról, és ha egy bioboltba belépünk, akkor csak úgy hemzsegnek a szenzációhajhász szórólapok és plakátok a legkülönbözőbb egzotikus alapanyagok mesébe illő gyógyhatásairól. Az ember már-már hajlamos azt gondolni, hogy itt is olyan olcsó mendemondákról van szó, mint az azonnali hatást ígérő fogyasztószerek és csodadiéták esetében, azonban alább megtalálhatjuk azt a tizes toplistát, mely tudományos tényekkel alátámasztva valóban a leghatásosabb superfoodokat tartalmazza.

Mindannyian hallottunk már a superfoodokról, de kíváncsiak vagyunk-e arra, hogy melyek a legegészségesebbek? Jennifer Di Noia, a William Peterson University kutatója úgy döntött, hogy kiderít, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek a legmagasabb tápanyag-tartalommal rendelkeznek, az eredmények pedig a Preventing Chronic Disease című cikkben láttak napvilágot.

A kutatás szempontjairól a TIME magazin cikkében olvashatunk részleteket: Di Noia tizenhét tápanyag jelenlétét vizsgálta, melyeket az ENSZ és az orvosi kutatóintézetek táplálkozási szakértői egyaránt fontosnak tartanak a jó egészség megőrzése, valamint a szívbetegség és rák kockázatának csökkentése szempontjából: kálium, rost, protein, kalcium, vas, tiamin, riboflavin, niacin, folsav, cink, valamint az A, B6, B12, C, D, E és K vitaminok.

Utána átvizsgálta az összes tudományos irodalmat annak érdekében, hogy kiszámolja, mennyi ilyen tápanyagot tartalmaznak ezek a növények egy kalóriára számítva (napi 2000 kalóriás étrendet alapul véve); és minél magasabb érték jött ki, annál erőteljesebb az adott superfood.

A kapott értékek értelmezésével kapcsolatban egy példa: a vízitorma 100 pontot kapott, ami azt jelenti, hogy 100 gramjából fedezni tudjuk napi ásványi anyag- és vitaminszükségletünk 100%-át. Míg a fehér grapefruit (amely a legalacsonyabb pontszámot érte el a vizsgált növények között) 10.47 pontot kapott.

Tehát most lássuk a tizes toplistát visszafelé, melyből kiderül, hogy mi az a tíz növény, amely a legtöbb tápanyagot tartalmazza 100 grammra számítva.

10. Fodros kel - 62.49
9.  Római saláta: 63.488.  Petrezselyem: 65.597.  Leveles saláta: 70.73
6.  Cikória: 73.36
5.  Spenót: 86.43
4.  Céklazöld: 87.08
3.  Mángold: 89.27
2.  Kínai kel (Bok Choy): 91.99
1.  Vízitorma (képünkön): 100

Amint látjuk, ezek mind zöld leveles növények, együnk tehát minél többet belőlük! Természetesen a szervezetünknek más dolgokra is szüksége van, ezért az egyéb zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, olajos magvakat, hüvelyeseket se hagyjuk ki az étrendünkből! A zöldeket betehetjük salátába, sőt, le is turmixolhatjuk, vagy különböző zöldségételekbe is tehetjük. Párolva, esetleg grillezve majdnem ugyanolyan értékesek, mint nyersen, és könnyebben emészthetők.


Nincsenek megjegyzések: