2014. július 17., csütörtök

A szvára átváltása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Hogyan változtassuk meg a szvárát

Miután ilyen hosszan beszéltünk arról, hogy mennyire fontos a megfelelő szvára kiválasztása, most leírok néhány módszert a szvára megváltoztatására, vagyis a légzés átváltására a jobb orrlyukból a balba, vagy a balból a jobba. Jegyezzük meg, hogy a pránájáma gyakorlásának mellékhatása az, hogy mindig tudatosak leszünk a szváránkról, és ezáltal általában el tudjuk halasztani azokat a tevékenységeket, amelyek nem megfelelőek az adott szvára alatt. A pránájáma ugyancsak olyan módon kondicionálja az idegrendszerünket, hogy bizonyos tevékenységek automatikusan átváltják a légzést a megfelelő szvárára. Nem meglepő, hogy ez a tendencia természetes módon jelen van a nagyon sikeres emberekben.

Annak érdekében, hogy megváltoztassuk a szvárát, először is tudatosnak kell lennünk arról, hogy melyik oldalon van. Ebből a célból zárjuk le az egyik orrnyílásunkat és lélegezzünk a másikon keresztül, utána pedig ismételjük meg fordítva. Észre fogjuk venni, hogy az egyik oldalon sokkal nagyobb a súrlódás, míg a másik orrnyílásunk sokkal nyitottabb. A szvára a nyitott orrnyílás felőli oldalon van. A tapasztalt jógik mindig tudatosak arról, hogy a szvára melyik oldalon van.

Az egyik könnyű módszer az, hogy egyszerűen a jobb oldalunkra fekszünk, és néhány perc múlva érezni fogjuk, ahogy a felül lévő orrnyílásunk megnyílik, és a legtöbb levegő azon keresztül fog áramlani. Egy másik gyakori módszer az, ha megnyomunk egy triggerpontot a hónaljunkban, amivel elnyomjuk az azonos oldali orrnyílást, és megnyitjuk az ellentétes oldali orrnyílást. Például megnyomjuk a jobb hónaljunkban lévő triggerpontot, hogy elnyomjuk a pingalát, vagyis a jobb orrnyílást, és megnyissuk az ídát, a bal orrnyílást. Ezt megtehetjük a kezünkkel vagy egy szék támlájával is. Tradicionálisan a jógik az úgynevezett jóga-dandát (jóga-botot) használták, ami egy rövid, mankószerű eszköz a szvára megváltoztatására. Az Úr Sivát, az isteni jógit ábrázoló képeken gyakran látjuk a karja alatt egy ilyen jóga-dandával.

A térdünket is használhatjuk a jóga-danda helyettesítésére. Vegyük fel a marícsjászana A-hoz hasonló pózt, és nyomjuk a térdünket a hónaljunkba, hogy megnyissuk az ellentétes orrnyílást. A haladó jógik az ékapáda jógadandászana nevű pózt is használhatják ugyanebből a célból. Ebben a pózban extrém mértékben kifelé rotáljuk a combot, és a talpunkat az azonos oldali hónaljba helyezzük, hogy a szvárát átváltsuk az ellentétes orrnyílásba. Legyünk óvatosak: ne próbáljuk meg ezt a pózt, amíg nem rendelkezünk kivételesen mobilis csípővel. Egy másik egyszerű módszer a szvára hatékony megcserélésére az, ha vattát helyezünk az átellenes orrnyílásba.

Úgy is átválthatjuk a szvárát a jobb oldalra, ha a bal könyökünket a hasunk bal oldalába nyomjuk kinyújtott ujjakkal. Dzsajatáráma Jógapradípjakájában további módszereket is találunk.


Amennyire könnyű a bal orrnyílásból a jobbra váltani a szvárát, illetve vissza, a középső szvára elérése – attól a néhány pillanattól eltekintve, amikor automatikusan áramlik az agyféltekék váltása között – sokkal nehezebb. Az Isteni kegyelmen kívül, a középső szvára önként és tartósan a nádík tisztításán keresztül érhető el, amit nádí suddhinak vagy nádí sódhanának neveznek. Ezek a majdnem azonos értelmű kifejezések a váltott orrlyukas légzést jelentik. Ha kumbhaka nélkül végezzük, az határozottan a kumbhaka-gyakorlás előfeltételének tekinthető. Ha pedig kumbhakával végezzük, akkor a pránájáma legfontosabb technikáját alkotja. Mindkét módszer részletes technikai leírást megtaláljuk a nádík tisztításáról szóló fejezetben. A szusumnát úgy is elérhetjük, ha két jóga-dandát használunk egyszerre, így egyaránt kioltva az ídát és a pingalát is. Ha nincs éppen kéznél két jóga-danda, akkor egy igen nehézkes módja lehet a szusumná elérésének a dvipada-jógadandászana felvétele. Ebben a pózban a bal lábunkat a bal hónaljba tesszük, a jobbat pedig a jobba. Ez egy nagyon kényelmetlen póz, ezért kétlem, hogy hosszú ideig élvezhetnénk a szusumnát ezzel a módszerrel.

Nincsenek megjegyzések: