2014. július 18., péntek

9 jel, hogy megtaláltad az igazit!

Ennek a cikknek az eredetije a Marc and Angel blogban jelent meg, azzal a címmel, hogy "9 jó jel, hogy a megfelelő kapcsolatban vagy". Nos, szerintem igazi partnerkapcsolat nem létezik szerelem nélkül, mely lehet, hogy barátsággá és bizalommá, felelősségvállalássá érik az évek folyamán, de ha az elején sem volt ott a mindent elsöprő szerelem, akkor mi az, ami miatt összejöttél a másikkal? Érdekből? Mert jó partinak tűnt? Mert nem volt jobb? Mert meguntad a szingliséget? Mert gyereket akartál szülni? Nos, mint ahogyan egy jógapóz sikerét is nagyban befolyásolja az, ahogyan belemegyünk, a kapcsolat kiinduló motivációja is nagy jelentőséggel bír szerintem. Talán az a legjobb, hogyha a szeretet-adás és -kapás olthatatlan szomja fűzi össze az életünket a másikkal, és nem valamiféle önző érdekek. Mindegy, térjünk rá magára a cikkre!

"Honnan tudom, hogy a megfelelő kapcsolatban vagyok, vagy nem?"

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit a klienseink feltesznek nekünk. Miután Angel és én végighallgatjuk a történetüket, gyakran visszakérdezünk, hogy még jobban tisztázzuk a gondolataikat és elvárásaikat. Például:

"Mit gondolsz, mit kellene, hogy adjon a "megfelelő kapcsolat" a feleknek?"

Bár a válasz itt általában szubjektív szokott lenni, minden kapcsolatban, a romantikusakban és a plátóiakban is vannak egyértelmű jelei annak, hogy jól mennek a dolgok. Úgyhogy ma vegyük szemügyre azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy a "megfelelő kapcsolatban" vagy, és néhány tippet, melyek segíthetnek, hogy egy "rossz kapcsolatot" megjavíts.

1. Nincsenek játszmák 

Túlzottan gyakran tesszük bonyolultabbá a kapcsolatainkat, mint amilyeneknek lenniük kellene. A nehézségek akkor kezdődtek... amikor a beszélgetést felváltotta a cset, az érzelmek felszínessé váltak, a szex szórakozássá vált, a "szerelem" szó divatjamúlttá vált, a bizalom megfakult, ahogy a becsület fogyott, a bizonytalanság életmóddá vált, a féltékenység szokássá vált, a megbántottság érzése természetessé vált, és a menekülés mindezek elől lett a megoldás. Állj meg! Nézz szembe ezekkel a dolgokkal, oldd meg a problémákat, kommunikálj, értékelj, bocsáss meg és szeresd az embereket az életedben, mert megérdemlik!

És természetesen, ha úgy érzed, hogy a másik játszadozik veled, akkor tedd szóvá!

2. Mindenki azonos alapon áll 

Ha egy nő belekezd egy alkalmi kapcsolatba egy férfivel, és nem mondja meg neki, hogy el szeretne köteleződni, akkor valószínű, hogy soha nem lesz belőle elkötelezett kapcsolat. Ha azt a benyomást kelted valakiben, hogy az alkalmi, vagy bármilyen kapcsolat rendben van, akkor ő ezt fogja alapnak tekinteni. A lényeg az, hogy az elejétől kezdve egyértelműnek kell lenned, vagy legalábbis akkor, amikor már tudod, hogy mit akarsz. Ne beszélj mellé! Ha a partnered megriad és elszalad, mert őszinte voltál és meghúztad a vonalakat, akkor úgysem ő volt az igazi.

3. Őszinte, nyílt, világos kommunikáció

Nem szabad félned bizonyos beszélgetésektől. Jobb, ha beszéltek és megtaláljátok az igazságot, mint ha folytatjátok a kapcsolatot úgy, hogy nem juttok sehová. Mondd azt, amit gondolsz, és gondold azt, amit mondasz! Ne várd, hogy a számodra fontos emberek kitalálják a gondolataidat, és ne játssz ostoba játékokat a fejükkel és a szívükkel! Ne mondj féligazságokat, miközben azt várod el, hogy bízzanak benned, amikor a teljes igazság kiderül, mert a féligazság semmivel sem jobb, mint a hazugság.

Hallgass anélkül, hogy védekeznél, és beszélj anélkül, hogy vádolnál! A kommunikáció nem csak a kapcsolat fontos része, hanem maga a kapcsolat. A kapcsolatok gyakran a bizalom, elkötelezettség és legfőképpen a kommunikáció hiánya miatt mennek tönkre. Szóval légy őszinte, vállalj elkötelezettséget, és mindig KOMMUNIKÁLJ! 

4. A szeretet cselekedetei következetesen alátámasztják a szeretet szavait

Tápláld a számodra fontos kapcsolatokat, hogy amikor egy embernek azt mondod, hogy szereted, az csak egy ritualisztikus megerősítése annak, amit már bebizonyítottál neki azzal, ahogy minden nap bánsz vele. Tegyél meg kis dolgokat minden nap, amivel kimutatod a szeretteid iránti törődésedet. Az is sokat jelent, ha tudod, hogy rád gondol az, akire te is folyamatosan gondolsz. 

Az az igazság, hogy ezerszer is bocsánatot kérhetsz, vagy akárhányszor mondhatod, hogy "Szeretlek", de ha nem bizonyítod be, hogy amit mondasz, az igaz, akkor nem igaz. Ha nem tudod kimutatni, akkor a szavaid nem őszinték. Ez ennyire egyszerű. És nincs olyan dolog, hogy "megfelelő" kapcsolat, ha nincs őszinteség mindkét fél részéről.

5. Szigorúan tilos elvárni a tökéletességet

Egy igazi kapcsolat sohasem lesz tökéletes, de ha hajlandó vagy dolgozni rajta és megnyílni, akkor mindent megadhat, amire valaha is vágytál.

Lehet, hogy a legjobb barátaid és a lélekpárod is messze áll a tökéletestől, de tökéletesen illik hozzád. Add meg nekik a lehetőséget, hogy ezt megmutassák! Amikor nem várod el, hogy az általad szeretett emberek egy bizonyos módon viselkedjenek, akkor elkezded értékelni és élvezni azt, amilyenek valójában. Amire emlékezned kell, az az, hogy minden kapcsolatnak megvannak a maga problémái, mégis az teszi végül tökéletessé, hogy nem akarsz sehol máshol lenni, még a nehéz időkben sem.

6. Az őszinteség, sebezhetőség, és a jelenlét szent

Bár kockázatosnak hangzik, mégis a legerősebb szeretet az, ami a legsebezhetőbbé tesz, mert arról szól, hogy mered őszintén vállalni önmagadat, és mersz hosszú távon is teljesen nyitott és védtelen maradni. A kapcsolat arról szól, hogy kitartunk egymás mellett jóban-rosszban, és valóban ott vagyunk testben és lélekben is, amikor a legjobban  szükség van ránk.

Szóval nyisd meg magad. LEGYÉL azzal, akit szeretsz. Engedd meg magadnak, hogy hitelesen megtapasztald a másikat. bonts le minden érzelmi téglafalat, amit magad köré építettél, és érezz minden egyes érzést, a jót és a rosszat is. Ez a valódi élet. Így válik a kapcsolatod őszintévé egy másik emberi lénnyel. 

7. A szabadság és csapatmunka egészséges elegye

Ne feledd, hogy senkit sem kényszeríthetsz arra, hogy veled legyen, vagy szeressen. Nem szabad könyörögnöd valakinek, hogy maradjon, ha el akar menni. És hasonlóképpen, soha nem szabad azt érezned, hogy egy kapcsolat foglya vagy. Igazából, ha bármelyik fél úgy érzi, hogy fogoly, akkor a kapcsolat igazából nem létezik. mert a kapcsolatok igazából erről szólnak: a szabadságról.

A kapcsolatok a csapatmunkat szilárd alapjára épülnek. És mivel a kapcsolatok a személyes fejlődés és boldogság legjobb eszközei, a legfontosabb utazás, amit valaha is megteszel az életedben, az, amikor félúton találkozol valakivel. Sokkal többre mész, ha együtt dolgozol vele, mint ha egyedül dolgoznál, vagy ellene. Ez valóban egy teljes kör. Egy kapcsolat ereje a két személy erejétől függ, és mindkét fél ereje hosszú távon a kapcsolat minőségétől függ.

És ne feledd, a kapcsolatok ritkán állnak 50/50%-on bármely pillanatban, Nem érezheted mindig 100%-osnak, vagy egy kapcsolat teljes 50%-ának, mivel az élet egészen egyszerűen túl kiszámíthatatlan ehhez. És ha egyik nap csak 20%-ot tudsz adni, akkor a másiknak kell 80%-ot adnia, és fordítva. Sohasem arról szólt, hogy szilárdan egyensúlyozz a közepén; az egészséges kapcsolatok két emberről szólnak, aki hajlandó minden pillanatban alkalmazkodni egymáshoz, és többet adni, amikor a másik személy nem tud mást adni, mint egy kicsit kevesebbet.

8. A személyes fejlődést üdvözlik, ünneplik és megosztják

Nem arról szól a dolog, hogy találsz valakit, akiben elveszhetsz, hanem olyasvalakit kell találni, akiben megtalálod önmagadat. Amikor találkozol egy különleges valakivel, a legjobb barátoddal vagy az életre szóló partnereddel, ez a személy segít, hogy megtaláld a legjobbat önmagadban. Így egyikőtök sem a legjobbat találja a másikban, hanem az együtt töltött idő és egymás fejlődésének táplálása által váltok a legjobb önmagatokká.

Amikor őszintén gondolsz arra, hogy mit tesztek hozzá egymás életéhez, akkor gyakran rájössz, hogy ahelyett, hogy egymásnak adnátok vagy elvennétek (tanácsot, válaszokat, anyagi ajándékokat, stb), úgy döntöttetek, hogy osztoztok egymás élvezetében és fájdalmában, és együtt mentek végi az életen rosszban-jóban. Bármi is történik, mindig ott vagytok a másiknak, együtt fejlődve és tanulva.

9. Nem számít a kívülállók véleménye

A kapcsolatoknak nem mindig van értelme, főleg kívülről nézve. Úgyhogy ne hagyd, hogy kívülállók irányítsák a kapcsolatodat. Ha problémád van valakivel, akkor oldd meg VELE, és ne valaki mással.

A saját módodon kell élned a saját életedet, ennyi az egész. Mindannyian különleges tüzet érzünk a szívünkben bizonyos emberek iránt. A te kötelességed, és csakis a tiéd, hogy eldöntsd, jó-e a számodra egy kapcsolat. Fel kell hagynod azzal, hogy annyit törődsz azzal, amit mindenki más elvár tőled, és el kell kezdened valójában önállóan élni és dönteni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

akkor nekem tökéletes a kapcsolatom, bár ezt persze mindig is tudtuk, 9 éve full szerelmesek vagyunk egymásba...