2014. július 28., hétfő

Brutál Szombat

Szombat reggel a Flex Gymbe készültem, ahová Kovács Attila egy Brutál Szombat című workshopot szervezett. Fél 9-től volt két óra súlyemelő alapok, utána saját testsúlyos gyakorlatok, majd egy óra ebédszünet következett, délután pedig kettlebelleztünk, a végén pedig egy jó alapos nyújtással zártunk.

A súlyemelő szemináriumot Nagy Ákos Strongman vezette, aki 130 kilójával és vaskos humorával önmagában is figyelemre méltó személyiség. Súlyemeléssel kezdte sport-pályafutását, majd erőemeléssel folytatta, most pedig strongmanként nyeri a versenyeket. Elhozta magával egyik versenyzőjét, Ale Pétert is, aki a különböző súlyemelő-gyakorlatokat mutatta nekünk, persze jóval több súllyal, mint amivel mi próbáltuk. 

Volt deadlift, magasra húzás, szakítás széles fogással, mellből nyomás, és a felvétel különböző elemeit és végigvettük. Általában vagy az üres rúddal csináltuk, vagy 5-5 kilós tárcsát tettünk rá. A végén még átvettük a guggolást és a mellső guggolást is, így egészen jó kis edzés kerekedett belőle. Legalább 50 különböző alapgyakorlatuk van a súlyemelőknek, és nagyon sok mindenre kell figyelni, hogy a helyes technika rögzüljön.

A délelőtti program második felében kimentünk a Flex Gym szabadtéri placcára, ahol jó kis Street Workoutos pályát építettek fel. Itt először a bukfenceket gyakoroltuk, majd a fekvőtámaszok különböző fajtáit, utána a kézenállásokat, és végül rátértünk a nyújtóra is. Itt Attila a kippinget akarta megtanítani nekünk, mivel ő elsősorban Crossfit-edzéseket tart, és ott a kippinget használják alapvető technikaként a húzódzkodáshoz, muscle-uphoz, toes-to-barhoz stb. Na nekem nem nagyon jött be, én már láttam embereket kipping nélkül (vagy legalábbis kisebb lendülettel) is muscle-upozni, és hétfő-keddre a rotátor köpenyeim is megérezték a rúdon való himbálódzásomat. Másoknak sikerült felmenni a muscle-upba, nekem még mindig hiányzik hozzá egy kis húzóerő, de azért talán valahol kezdem jobban megérteni, hogy mit is kellene csinálni ahhoz, hogy sikerüljön. Volt még haskelep is, az már jól megy és szeretem is, csakhogy ott a másik irányból kerüljük meg a rudat, és az rögzült, így most nehéz átváltanom a muscle-upos gondolkodásra.

Ebédszünet után még egyszer elővettük Attilával a muscle-upot, de most sem jött még össze. Nem baj, nem adom fel! Délután kettlebell-edzés volt, az összes alapvető technikát átvettük, és volt néhány WOD is. A snatch még mindig nem olyan szép, mint amennyire kéne, de már kezdem itt is érezni meg érteni, hogy mit is kellene csinálni. Az alkarom mindenesetre egy kicsit bedagadt a belltől másnapra, de azért jó edzés volt ez is. A végén még vagy egy órát nyújtottunk, voltak egyéni, páros nyújtások, illetve gumikötélel is sokat nyújtottunk. Ez azért nagyjából összerakott, bár másnapra volt egy kis izomláz a csuklyámban és a combomban is. Jó kis szeminárium volt, remélem még lesz alkalmam a súlyemelést is gyakorolni.  

Nincsenek megjegyzések: