2014. július 10., csütörtök

A szvára és az egészség

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A szvára és az egészség

Nagy mértékben javítani tudunk az egészségünkön, ha a szvára (orrnyílás-dominancia) mestereivé válunk. Szundaradéva azt állítja Hatha Tatva Kaumudíjában, hogy a felfokozott pitta által okozott betegségeket a bal orrnyíláson keresztül végzett légzéssel lehet kezelni, míg a váta és kapha fokozódásával járó betegségek akkor csökkennek, amikor a szúrján, vagyis a jobb orrnyíláson keresztül lélegzünk (10.33). Ezen kívül vannak olyan pránájáma-technikák, amelyek a dósa-testalkat megváltoztatását célozzák meg. A sítalí pránájáma csökkenti a pittát, míg az uddzsájí csökkenti a kaphát és növeli a pittát. A jóga-sásztra szerint a bhásztriká mindhárom dósát csökkenti és eltávolítja, és így teremt egyensúlyt közöttük. Mindezeket a technikákat részletesen elmagyarázzuk majd a megfelelő fejezetekben.

Az orrnyílások dominanciájának megfelelő tevékenységek

Ha a megfelelő orrnyíláson keresztül lélegzünk, miközben bizonyos tevékenységeket végzünk, az sikerhez vezet. A Vaszistha Szamhitá szerint a jobb orrnyíláson keresztül kell lélegezni a szexuális aktus közben (a férfiaknak), evés, a vagyon gyarapítása és harci tevékenység közben (5.46). Vegyük észre ezen tevékenységek behatoló, felemésztő és agresszív természetét. Ezzel a témával kapcsolatban a Siva-szvaródaját tartják a hiteles szövegnek, és érdemes lenne minden, pránájáma iránt érdeklődőnek mélyen tanulmányoznia ezt a szöveget. Ez a szöveg azt mondja, hogy a táplálás (104. vers), szülés, halál (106) és a vagyonunk biztosítása a bal orrnyíláson keresztül történő légzés közben sikeresek. Vegyük észre ezeknek a tevékenységeknek a tápláló és meghódoló természetét! Egyéb jobb-orrnyílásos tevékenységek a Siva-szvaródaja szerint a nehezen érthető dolgok (például a tudomány, ami egy férfias, analitikus dolog) kutatása (81), a szentírások tanulmányozása (szintén analitikus intelligenciát kíván) (116), a satkarmák végzése (a szennyeződések megsemmisítése), mások tanítása vagy befolyásolása (ami egy behatoló tevékenység), illetve a kereskedelem (ami szintén analitikus tevékenység).
A jógát általában a bal szvára (az ídán keresztül történő légzés) közben kell gyakorolni a Siva-szvaródaja szerint. A jóga az Istennel és tényleges önvalónkkal való kapcsolat táplálását jelenti. A bal szvára alatt sikerhez vezet a jóga gyakrolása, míg a jobb alatt kedvezőtlen. Ezt a nézetet Szundaradéva is támogatja, aki azt mondja, hogy minden pránájámát a bal orrnyíláson keresztül kell kezdeni, míg ha a mérget és hőt termelő jobb orrnyíláson keresztül kezdjük, akkor nincs értelme (Hatha Tatva Kaumudí 37.4) Azt is mondja, hogy az a valódi jógi, aki mindig a lunáris (bal) orrnyíláson keresztül gyakorol, ami az amritát irányítja, és így eléri a halhatatlanság ritka nektárját (44.47).

Összegezve, amikor a szentírásokat tanulmányozzuk, vagy a jógikus technikákat analizáljuk, vagy például ezt a könyvet olvassuk, akkor a jobb orrnyíláson keresztül kell lélegeznünk, mert az elménknek aktiválnia kell analitikus, katabolikus funkcióját. Ha azonban megemésztettük a könyv viszonylag elvont tartalmát, akkor váltsunk át a bal orrlyukra és aktiváljuk a pszichénk női oldalát. Ekkor képesek leszünk kiszélesíteni a nézőpontunkat, a helyére rakni a kirakós minden egyes elemét és egészként tudjuk majd befogadni. A jógikus technikák gyakorlása során az elménknek szintetizálnia kell, össze kell raknia és anabolikusan kell funkcionálnia, ezért a bal orrnyíláson keresztül kell lélegezni.

Most rátérünk a harmadik szvárára, a középsőre. Ez az a szvára, amely lehetővé teszi a jógikus vagy misztikus élményt, és ebben az állapotban nem kell mást tennünk, mint jógázni és meditálni (Siva Szvaródaja 130)."

Nincsenek megjegyzések: