2016. március 5., szombat

Viparíta salabhászana (fordított sáskapóz)

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Viparíta salabhászana (fordított sáskapóz) és ganda bhérundászana (félelmetes arc póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az alábbi két póz együtt lesz ismertetve, mivel nem végzünk közöttük vinyászát, hanem az elsőből közvetlenül vesszük fel a másodikat, a térdek behajlítása segítségével. A salabhászana a második sorozatban fordul elő, és mivel ott a hasunk a talajon van, és csak a mellkas és a lábnak emelkednek, az Ashtanga rendszerben a teljes sáskapózt viparíta, azaz felfordított salabhászanának nevezik. Itt a karokat a talajba nyomjuk, és a hasunkat felemeljük a talajról, így a testünk tulajdonképpen fordított pózba kerül, és csak a nyak, illetve a mellkas felső része ér a talajra. A ganda szó arcot jelent, a bhérunda pedig torzat vagy félelmetest. Ebben a pózban a salabhászanában már magasra emelt lábakat behajlítjuk, és a fejünkhöz vagy az arcunkhoz szorítjuk. Valószínűleg innen ered a póz neve, hogy a gyakorló a talpaival összenyomja az arcát, és így az eltorzul. Ez a két póz zárja le a hátrahajlít sorozatot a második sorozatban, illetve a hátrahajlítások még egyszer visszatérnek a sorozat legvégén, a natarádzsászana, rádzsakapótászana és az ékapáda-rádzsakapótászana formájában.

Vinyásza számolás

Ennek a póznak a felvételét csaturanga-dandászanából végezzük, így két választási lehetőségünk van: Amikor az előző póz végén eljutottunk a lefelé néző kutyapózig, akkor felvesszük a csaturanga-dandászanát, és a csatvárítól kezdjük a vinyászák számolását. A másik lehetőség az, hogy egy teljes vinyászát végzünk el szamaszthitiig, és utána hátraugrunk csaturanga-dandászanába, majd felvesszük a pózt. A leírásban ez utóbbi verziót fogjuk követni.

Szaptadasa (az előző pózból): Kilégzésre lefelé néző kutya.
Astadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Vimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel, és emeljük fel a karjainkat úrdhva-vriksászanába.
Szamaszthitihi – Kilégzésre eresszük le a karokat tádászanába.

Ékam: Belégzésre emeljük a karokat úrdhva-vriksászanába.
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Tríni: Belégzésre emeljük a fejünket úrdhva-uttánászanába.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.


Pancsa: Belégzésre helyezzük a karokat a törzsünk alá, és emeljük meg a lábainkat és a törzset minél magasabbra. Ideális esetben a lábfejeink a fejünk fölé kerülnek, és a gerinc hátrahajlik. A hátrahajlás a nyaki és a felső háti szakaszon a legerősebb, és derékban már kevesebb. A térdek egyenesek, a lábfejek spiccelnek. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Nincsenek megjegyzések: