2016. március 15., kedd

Sítkarí pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Sítkarí

A sítkarí azt jelenti, hogy „sziszegő hangú légzés”. A sziszegő hangot nem a fogakkal, hanem a nyelvünkkel hozzuk létre.

A Hatha-jóga Pradípiká ezt a pránájámát a fontos kumbhakák közé sorolja a szúrja bhédanával, uddzsájíval, sítalíval és a bhásztrikával együtt (2.11-12), de más sásztrák másodlagosnak tekintik a sítalíhoz viszonyítva. A Pradípiká azt is mondja, hogy szinte halhatatlanná teszi a gyakorlóját (4.47). Srínivászajógí Hatha Ratnávalíja némileg izgatottan kijelenti, hogy a sítkarí által olyanná válunk, mint a szerelem istene, és megszabadulunk a szenvedéstől (2.16-17). Dzsajatáráma Jógapradípjakája azt javasolja, hogy csak nyáron gyakoroljuk a sítkarít, télen ne (481-485).

A sítkarí hatásai

A sítkarí a sítalí remek helyettesítője azok számára, akik nem képesek összepödörni a nyelvüket. Csökkenti a pittát és a hozzá kapcsolódó betegségeket, mint a gyulladások, fekélyek, savasság és láz. A túlzott pitta miatt álmatlanságot is kezelhetjük vele. Emellett, úgy tartják, hogy fejleszti az intellektust. A sítkarít használhatjuk a kapha növelésére, amikor az szükséges, és ebben az esetben kumbhaka nélkül kell végezni. A letargiát, éhséget és szomjúságot is megszünteti. Ha helyesen tartjuk a nyelvünket, akkor a levegőt úgy tudjuk irányítani, hogy hűtse a szájpadlást, ami az amrita kiválasztódását eredményezi. Az élethosszal kapcsolatos lelkes ígéretek, amiket a sásztrában találunk, ehhez a hatásához köthetők.

Ellenjavallatok

Ne gyakoroljuk a sítkarít, amikor a kapha már amúgy is túl erős. Ne gyakoroljuk télen, amikor fázunk vagy amikor fent vagyunk a hegyekben. Ne gyakoroljuk akkor, ha szennyezett a levegő. Ebben a tekintetben hasonlít a sítalíhoz. Mivel ebben a légzőgyakorlatban kiiktatjuk az orr szűrőrendszerét, jobb lesz a hűsítő hatás, de könnyebben megfájdul a torkunk vagy fertőzést kaphatunk, ha rossz a levegő minősége."

Nincsenek megjegyzések: