2016. március 29., kedd

A meditációs pránájámák

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Uddzsájí technika kumbhakával

Ezt a módszert kiegészítő technikaként használják a Kundaliní felébresztéséhez, de a kumbhakában létrehozott hő miatt a kapha csökkentésére is hasznos. Helyezzük a nyelvünket dzsíhva bandhába, és lélegezzünk be mindkét orrnyíláson keresztül, sziszegő hangot létrehozva a torkunkban. A belégzés végén emeljük ki a mellkasunkat és nyeljünk egyet, hozzuk létre a torokzárat és nyomjuk oda az állunkat a szegycsonthoz, miközben tartjuk a dzsíhva bandhát. A kumbhaka végén emeljük fel a fejünket, lazítsuk el a torkunkat és a sankha múdrá segítségével zárjuk el a jobb orrnyílásunkat, és lélegezzünk ki a balon keresztül. Használjuk a háromszintes fel-fel hullámot, ami azt jelenti, hogy a kilégzés közvetlenül a szeméremcsont fölött kezdődik, és onnan terjed fölfelé. Kezdjük 1:1:2 aránnyal, és a korábban elmagyarázott módszerrel növeljük az 1:4:2 arányig. A kumbhaka közben ne felejtsük el először a dzsálándhára bandhára helyezni a hangsúlyt, utána pedig a múla bandhára. Csak akkor adjuk hozzá az uddíjána bandhát a belső kumbhaka közben, ha a másik kettőt már elsajátítottuk. Minden esetben használjuk a kilégzési uddíjána bandhát, hogy a hasfal legalsó pontjától kezdve kiengedjük a levegőt.


Kundaliní és meditációs pránájámák

Ebben a részben haladó pránájáma technikákat fogunk ismertetni. Akkor alkalmazhatjuk őket, ha a nádík meg vannak tisztítva, a dósák ki vannak egyensúlyozva és -vezetve, és tökéletesen elsajátítottuk a belső és külső kumbhakákat. Ezen a ponton meglehetősen hosszúvá válnak a kumbhakák, és arra használjuk őket, hogy komplex jógikus meditációs technikákat végezzünk közben, csakra-vizualizációval és mantrákkal egybekötve.

E haladó pránájámák teljes körű leírása meghaladja e könyv terjedelmét, de rövid ismertetésük alapján is fogalmat alkothatunk arról az irányról, amerre a pránájáma fejlődni fog, ha hosszú időn keresztül folytatjuk a gyakorlást.

Sakti csalana pránájáma

A sakti csalana pránájáma nem egy bizonyos pránájáma technika neve, hanem egy összefoglaló fogalom, mely a pránájámát is tartalmazó összes jógikus technikára vonatkozik, és elsődlegesen a Kundaliní felébresztésére szolgálnak. A Sakti, prána és Kundaliní fogalmakat gyakran szinonímaként használják. Néha a prána kifejezést arra használják, amikor az életerő kering, a Saktit akkor használják, amikor isteni kegyelem folytán az életerő alászáll, és akkor nevezik Kundalinínek, amikor az egyén erőfeszítése által felemeljük, hogy találkozzunk isteni sorsunkkal."

Nincsenek megjegyzések: