2016. március 13., vasárnap

Hanumán születése

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Hanumánászana (Hanumán póza – harántspárga)

Hanumán a hindu mitológia egyik legnépszerűbb istensége. A póz ismertetése előtt ezért érdemes egy kicsit részletesebben megismerni Hanumán személyiségét, a vele kapcsolatos mitológiai eseményeket, illetve Hanumán szerepét a hindu miszticizmusban és spiritualitásban.

Egy alkalommal Siva és Párvatí, a jóga szülőistenségei és a kalandos szerelmespár úgy döntött, hogy majommá változnak és a sűrű himalájai dzsungelben fognak hódolni szerelmi játékaiknak. A nász beteljesülésekor Siva magja megtermékenyítette Párvatít. A védikus tanítások szerint a szülők tudatállapota és fizikai formája határozza meg az utód tulajdonságait, így a gyermek, aki ebből az egyesüléséből született, szintán majom formájú lett. Mivel Siva nem akarta megszegni a természet törvényeit, arra utasította Vájut, a szél istenét, hogy helyezze át a magját Párvatí méhéből Andzsanáéba, egy nőstény majoméba, aki fiúgyermekért imádkozott az Úr Sivához.

A történet másik változata szerint, melyet a Siva Puránában találunk, az Úr Visnu egyszer felvette a mennyei szépség, Mohiní formáját, és a szépsége annyira megigézte Sivát, hogy elveszítette a magját. Ekkor vitte el Váju a magját és helyezte Andzsaná méhébe. nem volt kérdés, hogy Siva erőteljes magjából rendkívüli gyermek fog születni, és a fogantatás különleges körülményei még különlegesebbé teszik majd. A megszületett örömteli utód pedig nem más volt, mint Hanumán, a hinduizmus egyik legünnepeltebb és legimádottabb istensége. A születését még két további rendhagyó körülmény is kísérte. Az egyik az, hogy nem meztelenül született, mint a többi gyermek, hanem egy ágyékkötőt viselve. Ez már akkoriban utalás volt arra, hogy egész életében aszkézist vállal, a cölibátus, azaz a nőtlenség és önmegtartóztatás fogadalmát fogja követni. A másik különleges körülmény az volt, hogy nagy fülbevalókkal a fülében született. Ez utóbbit a következő legenda magyarázza:


Hanumán születése idején a majmok világának vitathatatlan vezére Válí volt, egy erős és nagyhatalmú majom. Amikor Vűlí megtudta, hogy Andzsaná terhes, és a gyermeke erőteljes riválisa lesz majd, úgy döntött, hogy még Andzsaná méhében véget vet az ügynek. Egy olyan lövedéket készített, mely öt fémből: arany, ezüst, réz, vas és ónból állt. Amikor a mit sem sejtő anyuka éppen aludt, a méhe felé irányította a lövedéket. Egy átlagos magzat bizonyára belehalt volna ebbe a támadásba, de nem Hanumán, aki Siva tüzes magjából fogant. Amint a lövedék Hanumán testéhez ért, megolvadt, és egy pár fülbevalóvá változott. Így Hanumán dicsőségesen jött a napvilágra, a fülében viselve első, az anyja méhében vívott ütközetének trófeáit.

Nincsenek megjegyzések: