2016. március 25., péntek

A csakrák és a jógapszichológia - 2. rész

Swami Shivajnanam cikkének második része következik:

Múládhára csakra

A múládhára a csakrarendszer első fő csakrája, mely némileg a gerinc vége alatt, a gáton helyezkedik el. A múládhára csakra a legalsó csakra és úgy tekintik, hogy az állati ösztöneinket és állati énünket képviseli. Azt is mondják, hogy a múládhára csakra a szexualitás alapvető késztetéseit is képviseli. Ez a csakra a vízválasztó az emberi tudatosság és az állati tudatosság között, az emberiségnek az állati lét fölötti első lépését képviselve. Ahogy korábban említettük, minden egyes csakra a tudat egy-egy szintjét képviseli, a múládhárát pedig a tudattalan elme képviselőjének tekintik. A túlzottan aktív múládhára olyan jellemvonásokban fejeződik ki, mint a düh, kéj, mohóság és félelem. Biológiai értelemben a múládhára csakra a kiválasztó és szexuális funkciókat irányítja. 

Szvádhisthána csakra

A csakrarendszer következő fő csakrája a szvádhisthána csakra, mely a gerincoszlop végén, a múládhára csakra fölött helyezkedik el. A szvádhisthána csakra a tudatalattit irányítja, mely a múltbeli emlékek, érzések és érzéki benyomások tárháza. Ez az összes múltbeli szamszkára (mentális benyomás) tárolása által teszi. Más szavakkal, a szvádhisthána felelőz a jelen és múlt életbeli karmánk tárolásáért és rendezéséért. A spiritualitásban a szvádhisthána által alkotott szamszkárák akadályozhatják a spirituális fejlődést. Ezért as szvádhisthána megfelelő szabályozása nagyon fontos. Pszichológiai érteleben a szvádhisthána csakra szabályozza az alvási, evési és szexuális szokásainkat. A csakra egyensúlyzavara túlzott alváshoz vagy álmatlansághoz, túlzott vagy túl kevés szexhez, és evési zavarokhoz is vezethet. Biológiai szinten, a szvádhisthána csakra szabályozza a húgyivarszerveket és a szaporítószerveket.

Manipúra csakra

A szvádhisthána csakra után a manipúra csakra következik. Ez a csakra közvetlenül a köldök alatt helyezkedik el, a gerinc mentén. Elsődlegesen a meleg, vitalitás, dinamizmus, teremtés és fenntartás minőségei jellemzik. Azért társítják ezeket a tluajdonságokat a manipúra csakrához, mert ezt a csakrát tekintik a prána-áramlás fő szabályozójának a testben. A pránával való kapcsolata miatt, a manipúra az élet központja a testünkben, mely nélkül nem is léteznénk. Ez eddig említettek közül a manipúra az első csakra, mely a tudatosság és spiritualitás magasabb szintjét képviseli. Amikor aktív, a manipúra olyan jellemvolnásokat erősít, mint az erő, akaraterő, határozottság, és dinamizmus. Biológiai szinten, a manipúra irányítja az emésztőrendszer alsó részét, és az étel megemésztését és felszívódását.

Anáhata csakra

Az anáhata csakra a következő a rendszerben, és a szív mögött helyezkedik el. Az anáhata csakra az isteni tulajdonságokat képviseli. Az anáhata náda, vagyis a belső hang székhelyének is tekintik, mely a finom belső hang, és csak akkor hallható, ha az elme elcsendesedik, és a tudat a legtisztább formájában van jelen. Mivel a szív közelében helyezkedik el, az anáhata csakrát az univerzális szeretet otthonának tekintik. Az olyan finom jellemvonásokat is támogatja, melyek túlmutatnak az átlagos személyiségjegyeken. Az aktív anáhata csakrával rendelkező személy nagyon fogékony mások érzelmi állapota iránt, és a fizikai érintés érzéke is fejlett. Amikor az anáhata energiája tökéletes egyensúlyban van, és fel van töltve pránával, a lelki gyakorló képes túllépni az önzésen, egoizmuson és az érzelmi ragaszkodásokon, ami végül kiegyensúlyozott és békés elmeállapothoz vezet. Biológiai értelemben az anáhata csakra szabályozza a tüdő és a szív működését.

Visuddhi csakra

A következő a visuddhi csakra, mely a torokban helyezkedik el. Ha a visuddhi egyensúlyban van, az olyan tulajdonságok, mint a vitalitás, egészség és az élethossz a fizikai és a mentális testben is kifejezésre jutnak. A visuddhi csakra az étert szimbolizálja. Ezért, amikor a visuddhi csakra aktív, az elme a nyugalom, üresség és gondolatoktól való mentesség állapotába kerül. Az ilyen állapot nagyon előnyös a meditációhoz, ezért ez egy lényeges csakra azok számára, akik szeretnének magasabb tudatállapotokat elérni a spiritualitás gyakorlása közben. Az, akinek kifejlett a visuddhi csakrája, nagyon jól hall és fogékony a külső és belső hangokra is. Mivel a torokban helyezkedik el, a visuddhi a hangszálak működéséért felelős. Az öt érzék szabályozásában és érzékenyebbé tételében is segít. 

Ágjá csakra

Az utolsó csakra az ágjá, amely az agyféltekék között helyezkedik el, de közelebb az elülső lebenyhez. Ezt tekintik a legmagasabb csakrának a csakrarendszerben, fizikai és spirituális értelemben is. Az egyetlen csakra efölött a szahaszrára, bár azt általában nem tekintik a csakrarendszer részének. Az ágjá csakra a test három fő nádíja, az ídá, pingalá és szusumná találkozási pontja. Az ágjá csakra általában csak akkor aktív, amikor a Kundaliní energia, az elsődleges erő felébredt és szabadon keresztül tud áramlani az előző öt csakrán, hogy el tudja érni az ágjá csakrát. Az ágjá csakra a felelős a magasabb tudatállapotokért, és ezért nagyon fontos a szerepe a spiritualitásban. Amikor felébredt, az ágjá csakra felszabadítja az elmét és képessé teszi a gyakorlót arra, hogy felfogja az igazságot és megértse a valóság mélyen rejlő természetét. Az ágjá csakrának nincs biológiaia funkciója, de szerepet játszik az összes prána közvetítésében a testen belül. 

A jóga pszichológiában azért tanulmányozzuk a csakrák különböző aspektusait, mert erős befolyással vannak az érzelmeinkre, érzéseinkre, jellemünkre, személyiségünkre és hangulatunkra. A csakrarendszer kiegyensúlyozása által megtanuljuk, megváltoztatni az elménk, a gondolataink és a testünk működését. Arra is használhatjuk ezt a gyakorlást, hogy magasabb célokat érjünk el a spiritualitásban. A csakrák működésének megértése a jóga-pszichológus alapgyakorlata, ezért annak számára, aki szeretné tanulmányozni a jógapszichológiát, fontos, hogy mélyen megértse a csakrák működését és jellemzőit. 

Nincsenek megjegyzések: