2016. március 24., csütörtök

Az uddzsájí gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehel Pránájáma-könyvéből:

"Kedvező hatások

Az uddzsájí csökkenti a kaphával kapcsolatos panaszokat, különösen a légzőszervi panaszokat, például az asztmát, megfázást, köhögést, hörghurutot és tüdőgyulladást. Kumbhaka nélkül terhesség közben is gyakorolhatjuk, főleg ha túlzott kaphától szenvedünk. Az uddzsájí kumbhaka a pajzsmirigy-problémák, magas vérnyomás, rheuma, fülgyulladások és arcüreg-gyulladás esetében is hasznos. Az uddzsájí a Kundaliní felemelésének kiegészítő technikája is, bár kevésbé tartják potenciálisnak, mint a szúrja bhédanát és a bhásztrikát.

Ellenjavallatok

Az erőteljes Ashtanga-gyakorlást végző gyakorlóknak általában nem javasolják, hogy túlzottan sokat gyakorolják ezt a módszert, mert minden valószínűség szerint már amúgy is lecsökkent a kaphájuk. Emellett, sok vinyásza-gyakorló tartós kapcsolatba hozta az uddzsájít a megerőltető tevékenységgel (mivel állandóan együtt végzi őket). Ez általában a szimpatikus idegrendszer aktiválódását váltja ki, amint elkezdjük a vinyásza-gyakorlásunkat. Ez nem kedvez az ülő kumbhaka-gyakorlásnak, amiben a paraszimpatikus idegrendszert kell aktiválni a kumbhaka hosszának növeléséhez. A szimpatikus idegrendszer aktiválódása miatt az uddzsájí ébren is tarthat, ha késő este gyakoroljuk, lefekvés előtt. Másfelől viszont az uddzsájí és a szimpatikus reflex között kialakult új kapcsolatot arra is használhatjuk, hogy éberen tartsuk magunkat a hosszú meditációs időszakok közben.Csak abban az esetben gyakoroljuk az uddzsájí kumbhakát, ha fölös kaphával rendelkezünk, melyet csökkenteni kell.

Uddzsájí technika kumbhaka nélkül

Ezt a módszert a jóga-terápia közben kell alkalmazni. Amikor az uddzsájít formális, ülő pránájáma formájában gyakoroljuk, akkor dzsíhva bandhával kell kísérni. Ez nem javasolt Ashtanga vinyásza, vagy bármilyen más, erőteljes ászana-gyakorlás közben, mivel túlzott feszültséghez vezethet a fejben és a szájpadlásban. Helyezzük a nyelvünket dzsíhva bandhába, és lélegezzünk be mindkét orrlyukon keresztül, sziszegő uddzsájí-hangot képezve. A hangot az által hozzuk létre, hogy a gégefőt félig lezárjuk, mint suttogás közben. Utána vegyük fel a sankha múdrát, és a jobb orrlyukunkat befogva, lélegezzünk ki csak a balon keresztül. Mivel az uddzsájí kumbhaka egy lassú légzéssel végrehajtott pránájáma, a természetes légzéshulláma a háromrészes fel-fel hullám. Hajtsunk végre tíz kört az 1:1 arányt alkalmazva, vagy a tanárunk útmutatása szerint. Lassan, idővel terjesszük ki a légzésszámot addig, amíg a belégzés és kilégzés hossza meg nem haladja a 30 másodpercet. Ekkor csökkentsük a felére a belégzés hosszát, és változtassuk meg az arányt 1:2-re, a 15:30 számolással kezdve, avgy a tanárunk ajánlása szerint."

Nincsenek megjegyzések: