2016. március 22., kedd

Uddzsájí kumbhaka

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Uddzsájí kumbhaka

Már kétszer ismertettem az uddzsájít. Először bevezető technikaként használtuk a légzés kiterjesztése és lelassítása érdekében, a váltott orrlyukas légzés bevezetéseképpen. Az alapvető váltott orrlyukas technika leírása után az uddzsájí légzést ismét arra használtuk, hogy bevezessük a belső és külső légzésvisszatartásokat (kumbhakákat).

Az itt említett uddzsájí egy terápiás kumbhaka, amit a kapha csökkentése érdekében alkalmazunk. A standard uddzsájí légzés, mely egy sziszegő belégzésből és egy hehezett kilégzésből áll, nem olyan hatékony a kapha megsemmisítésében, de jobban használható általános tonikumként, ezért alkalmazható a vinyásza gyakorlás közben. A többcélú uddzsájí légzéstől eltérően, az itt leírt uddzsájí kumbhaka egy csendes kilégzés a bal orrlyukon keresztül.

Az uddzsájí az utolsó a fontos kumbhakák közül (Hatha-jóga Pradípiká 2.11-12), és az utolsó abból a három technikából, amiket a három biológiai erő (váta, pitta és kapha) helyreállítására lehet használni. Az uddzsájí kumbhaka csökkenti a kaphát. A Jóga-rahaszja kijelenti, hogy képes meggyógyítani az összes betegséget, ha kombináljuk a nádí sódhanával, a szúrja bhédanával és a sítalíval (2.61). A sásztrák egyetértenek abban, hogy az uddzsájí (mely alatt itt a sziszegő belégzést és a hehezett kilégzést értjük mindkét orrlyukon át), bárhol és bármikor gyakorolhatjuk (még sétálva is), ami alkalmassá teszi arra, hogy az ászanák közben gyakoroljuk. Ha így gyakoroljuk, akkor nincs légzésvisszatartás, és a kilégzés hangosan történik, a két orrlyukon keresztül. Ez a különbség az itt leírt uddzsájí kumbhaka formális, ülő gyakorlása és a korábban leírt, kevésbé potenciális, többcélú, nem formális uddzsájí légzés között. E jelenlegi uddzsájí kumbhaka végződése megegyezik a szúrja bhédanáéval, amelynél a jobb orrlyukon keresztül lélegzünk be, és a balon keresztül lélegzünk ki. Együtt alkotnak egy szoláris ciklust. A bal orrlyukon keresztül történő kilégzés, a szúrja bhédana szoláris ciklusának második fele erősíti az uddzsájí kapha-csökkentő funkcióját, mint amennyire az uddzsájí kilégzés tenné."

Nincsenek megjegyzések: