2016. március 3., csütörtök

Sítalí pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Sítalí

A sítalí azt jelenti, hogy „hűvös”. Ez egy hűsítő pránájáma. A Hatha-jóga Pradípiká az alapvető pránájámák közé sorolja (2.11-12). A Jóga-rahaszja is kiemeli, amikor azt állítja, hogy az uddzsájí, a nádí sódhana, a szúrja bhédana és a sítalí együtt minden betegséget képes megszüntetni (2.61).

A sítalí triádot alkot a szúrja bhédanával és az uddzsájíval. A jógaterápiában ezt a triádot használják a három dósa egyensúlyzavarainak helyreállítására, mivel az uddzsájí csökkenti a kaphát, a szúrja bhédana a vátát, a sítalí pedig a pittát. A három gyakorlat kombinációja segítségével helyreállíthatjuk az egyensúlyt. A sítalí szintén kiváló módszer a kapálabhátí és a bhásztriká hevítő hatásainak kiegyensúlyozására. A kapálabhátí mindenképpen hevítő hatású, és a bhásztriká is az lehet, az állapotunk függvényében. Azt tapasztalhatjuk, hogy hosszú távon felmelegszik a testünk a kapálabhátí és a bhásztriká gyakorlásától, különösen, ha meleg éghajlaton gyakorolunk. Ennek mérséklésére az a legkönnyebb módszer, ha csökkentjük a gyakorlásukra szánt időt, amikor tombol a hőség. Ebben az esetben azonban a velük járó hasznot is nélkülöznünk kell. Egy másik módszer az, ha hideg vízbe ülve gyakorolunk, vagy nedves lepedőt terítünk magunkra. Mindkettőt csak akkor alkalmazzuk, ha az időjárás nagyon meleg. Megint másik módszer az, ha felmegyünk a hegyekbe, ahol hűvösebb van. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy a jógik a Himalájába költöztek. T. Krishnamacharya például a Himalájában tanulta meg a jeget megolvasztani maga körül a kumbhakában. Ha nem is akarunk ilyen szélsőségekig elmenni, a csandra bhédana mellett a sítalí a hűtés legközvetlenebb módszere.

A sítalínak, és unokatestvérének, a sítkarínak azonban van egy lényeges hátránya. Mindkettőben a szánkon keresztül végezzük a belégzést, a sítalí esetében a cső alakúra felcsavart nyelvünkön keresztül, míg a sítkarí esetében a fogak és a nyelv közötti réseken keresztül. Mindkét pránájáma hűsítő hatását a levegőbe elpárolgó nyál segítségével fokozzuk, a párásító klímaberendezésekhez nagyon hasonlóan."

Nincsenek megjegyzések: