2016. március 9., szerda

Jógaterápia vagy terápiás jóga?

Most olvastam egy cikket, amelyben arról van szó, hogy az amerikai Yoga Alliance megtiltotta az általuk regisztrálót jógaoktatóknak, hogy jógaterápiaként vagy terápiás hatásúként hirdessék az óráikat. Persze tudjuk azt, hogy Amerikában mindenki mindenért perelhet mindenkit, úgyhogy valahol érthető az elővigyázatosság, hogy egy általános végzettségű jógatanárt nem engednek "hivatalosan" gyógyító tevékenységet gyakorolni. Szóval ez Magyarországon azokat érinti, akik a Yoga Alliance-nál regisztráltak az oktatói tanfolyamuk elvégzése után. Ezzel párhuzamosan létezik egy International Association of Yoga Therapists, ami természetesen szintén saját papírokat ad ki azoknak, akiket elfogad jógaterapeutaként. Mint ahogy Amerikában szokás, mindegyik szervezetet jól felfogott üzleti érdekek vezérlik abban, hogy kizárólagosságra törekedjen a saját területén, nyilván jogi eszközöket is felhasználva. 

Amerikában is sok szó éri a Yoga Alliance-t, például olyan vádak, hogy csak beszedik a pénzt a stúdióktól és a regisztrált oktatóktól, de nem sokat foglalkoznak az akkreditált oktatóképzések sztenderdjeinek konkretizálásával vagy fejlesztésével. Nem tudom, én saját magam úgy vagyok vele, hogy nem szívesen fizetnék valakinek minden évben pénzt azért, hogy egy honlapon fent legyek, és az odalátogatók azt gondolják, hogy én attól vagyok képesített oktató, hogy az adott szervezet nyilvántart.


Éppen ezért mi az indiai Yoga Alliance International-t választottuk, és náluk regisztráltuk a képzésünket. Természetesen ettől nem lesz sokkal jobb a képzésünk, de legalább a nemzetközi sztenderdeknek megfelel. Viszont az oktatóknak csak egyszer kell fizetniük 100 USD-t a diplomáért, és nincs olyan, hogy lejár az érvényessége és hosszabbítani kellene pénzért. Aminek esetleg még lenne is valami értelme, ha ez együtt járna azzal, hogy az oktatók valamilyen kötelező továbbképzésen vesznek részt, de így csak fizetnek minden évben azért, hogy a Yoga Alliance személyzetének legyen miből élnie. 


Én ezt a rendszert más sportokban sem annyira kedvelem (pl. Strongfirst vagy Body Art), de hát ez a márkaépítés ára, és aki úgy érzi, hogy érdemes fizetnie azért hogy ide vagy oda tartozhasson, az valószínűleg fog is. A brandek a jógába is bekúsztak az utóbbi évtizedekben, és itt is mindenki levédeti a nevét, képzését, stb. Van azonban két bökkenő, ami egy kissé megnehezíti a brandek nyomulását a jógában. Az egyik az, hogy sem az USA-ban, sem Magyarországon nem áll még törvényi szabályozás alatt ez a tevékenység, magyarul jogi szempontból szinte bárki lehetne jógaoktató. Nem kell hozzá pl. kötelező felsőfokú vagy OKJ-s végzettség, és mivel nem számít sportnak, sportedzői végzettség sem kell hozzá. Az itthoni társadalmi szervezkedések (Magyar Jógaoktatók Szövetsége, Magyar Jóga Közösség) szintén csupán olyan szakmai összefogást tudnak képviselni, ami elősegítheti a jógaoktatás színvonalának fejlesztését, de nem tekinthető kötelező érvényűnek senkire sem. Amerikában ugyanez a helyzet, bár ott a jóga már akkora iparággá nőtte ki magát, hogy a kormány lassan szeretne ebből is részesedni.


A másik bökkenő pedig az, hogy a jóga egy belső folyamat, és bár az elvégzett képzések, a jóga gyakorlásával eltöltött évek száma és egy csomó más külső tényező adhatnak némi támpontot abban, hogy egy vendég megsaccolja egy jógaoktató felkészültségét, valójában semmilyen külső feltétel nem elégéses ahhoz, hogy a jógában való fejlődésünket biztosítsa. Vannak olyan jógaoktatók, akik mozgásrendszerként vagy terápiás rendszerként oktatják a jógát, és vannak, akik ezt valóban egy belső, spirituális útként élik meg. Persze itt is előfordul a "szektásodás", vagy bizonyos tanok dogmatikus, megfontolás nélküli követése és hangoztatása, de hát mindenkinek megvannak a maga igényei, és meg fogja találni azokat, akik ezt kielégítik.


Az én megítélésem szerint a jógát nem lehet és nem is kell minden áron az intézményesítés felé terelni, és még ha meg is húzunk bizonyos jogi, erkölcsi, szakmai határvonalakat, érdemes előtérben hagyni az individualitást. A világ az ébredés felé halad, és ennek része az is, hogy az emberek lassan túllépnek az intézményes vallások, spirituális mozgalmak és hierarchikus rendszer szerint működő jógaiskolák korlátain, és önmagukon belül keresik a szabadságot és a teljességet. A szabályok mindig csak arra szolgálnak, hogy támogassanak minket a szabadság elérésében, amikor még nem vagyunk elég bátrak.


Azt hiszem, hogy a jóga terápiás mivoltát vitatni fölösleges, akár tudatában van a gyakorló és az oktató, akár csak úgy automatikusan történik. Természetesen a jóga eszközeinek minél alaposabb ismerete és helyénvaló alkalmazása minden oktató felelőssége, hiszen akár csak az ászana-oktatással is már sokrétűen beleszólunk a gyakorló egészségi állapotába. Éppen ezért mi az oktatóképzéseinken nagy hangsúlyt fektetünk a jógaterápia és a jóga-anatómia oktatására és tudatos alkalmazására.  

Nincsenek megjegyzések: