2016. március 8., kedd

A sítalí hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Általában nem végzünk belégzést a szánkon keresztül, mert az orrunk kifejezetten arra a célra lett tervezve, hogy kiszűrje a levegőből az idegen részecskéket,a méreganyagokat és a szennyező anyagokat. Ez viszont nem történik meg, ha a szánkon keresztül lélegzünk be. Ha szennyezett városokban gyakoroljuk, a sítalí és a sítkarí káros lehet, és hozzájárulhat a hörghurut, a tüdőgyulladás és más légzőszervi megbetegedések kialakulásához. Ezért óvatosan alkalmazzuk. Ha egy belvárosi lakásban lakunk, akkor egy levegőszűrő üzemeltetése hasznosabbá teheti a sítalít. Gyakran a városon belüli elhelyezkedés is szerepet játszik. E szöveg írásakor Perthben, Ausztráliában lakom. Az én lakásom a külterületen, az óceánhoz közel van. Itt elég jó a levegő ahhoz, hogy minden nap hátrány nélkül gyakorolhassam a sítalít. A jógastúdióm azonban közelebb van a városhoz, hogy a legtöbb tanítványom számára kényelmes legyen. Amikor ott gyakorlom a sítalít pár napig, akkor megfájdul a torkom, mert ott szennyezettebb a levegő.

Nem szükséges azonnal az ászana- és pránájáma-gyakorlás után végezni a sítalít és a sítkarít. Sok ember számára az léhet egy jó megoldás, ha például napnyugtakor a tengerparton gyakorolja a sítalít, ha akkor éppen a tenger felől fúj a szél.

Ellenjavallatok

Ne gyakoroljuk a sítalít és a sítkarít szennyezett levegőben. Télen csak ritkán használjuk. Ne használjuk, ha alacsony a vérnyomásunk, vagy megfázás, köhögés, hörghurut, tüdőgyulladás vagy arcüreg-gyulladás gyötör.

Hatások

A sítalí hasznos terhesség alatt, mert csökkenti a fölös hőt. A jógaterápián belül használhatjuk a túlzott pitta csökkentésére. Arra is használható, hogy az egyéb jóga-technikák által (pl. szúrja bhédana vagy kapálabhátí) létrehozott fölös pittát csökkentsük. A kumbhaka nélkül végezve a sítalí csökkentheti a magas vérnyomást. A Jóga Jágjavalkja (6.39-49) asztma és cukorbetegség esetére javasolja. A Hatha-jóga Pradípiká az éhség és szomjúság csökkentéséhez, vagy a mérgek semlegesítéséhez (2.58) is javasolja, amit a Jóga-kundaliní Upanisad is megerősít (1.31). Jó gyakorlat a hűsítésre a nyári hőségben (Hatha-tatva Kaumudí 10.1) és csökkenti a gyulladásokat, fekélyeket is. Hasznos pránájáma lefekvés előtt, hogy leadjuk a nap hőjét, különösen, ha pitta alkatúak vagyunk. A savasság csökkentéséhez is hasznos, és az öregedést is lassíthatja. Egyes jóga-szövegek szerint (Hatha-tatva Kaumudí 10.15-17) még az ősz hajat is visszasötétíti."

Nincsenek megjegyzések: