2016. március 4., péntek

Lúdtalp - létezik egyáltalán?

Az alábbi cikk szerzője Tim Bransdon, és a Breakingmuscle.com-on jelent meg az angol erdetije. 

"Bizonyára van olyan ismerősöd, akár te magad, akár családtag, barát, vagy vendéged, akire azt mondják, hogy lúdtalpa van. A "lúdtalp" kifejezéssel magyaráznak mindent, a talpfájdalmaktól kezdve az Achilles-ín sérülésen át a sípcsont, térd, csípő és hát különböző fájdalmaiig bezárólag. Más szavakkal, a földtől a fejig szinte bármilyen fizikai panaszt rá lehet fogni. De hát pontosan mi is az a lúdtalp, vagy harántsüllyedés? Egy betegség? Halálos? vagy létezik-e egyáltalán?


A lúdtalp nagyon ritka


Tizenöt éves láb-ortopédiai praxisom alatt egyetlen egy példát láttam a valódi lúdtalpra. Érdekes módon, ennek a páciensnek semmiféle, ehhez köthető panasza nem volt élete 42 éve alatt. A lábcsontjai olyan laposak voltak, mint egy palacsinta. Ez nem deformitás volt. Van néhány ember, akinek valóban eldeformálódik a lába valamilyen nagyobb sérülés vagy súlyos ízületi gyulladás miatt, de ő így született. Csak abból az okból látogatott meg, hogy már elege lett a sok emberből, aki riogatta, hogy milyen borzasztóan néz ki a lúdtalpa, és hogy nézesse meg egy szakemberrel. Szinte minden más páciensem, akivel dolgoztam a munkám során, és azt mondta, hogy lúdtalpa van, rendelkezett harántboltozattal.


Akkor miért is használják olyan gyakran a "lúdtalp" kifejezést? Ezt a kifejezést arra használják, amikor a lábunk összecsuklik a testsúlyunk alatt, amikor állunk, járunk, ugrunk vagy guggolunk. Arra utal, hogy a lábunk nem működik megfelelően. A lúdtalp valódi diagnózisa az, hogy gyenge a lábunk és rosszul működik. 


A lúdtalpbetét nem megoldás


Nem ismerek semmilyen más testrészt, melyet hosszú távon mesterségesen megtámasztanak, ha gyenge és rosszul funkcionál. A gyenge törzsizmokkal rendelkező emberek nem sétálnak fűzőben. kevesen viselnek merevítőt, hogy megakadályozzák a válluk és a nyakuk előreesését. Ezekben az esetekben a logikus és gyakran alkalmazott megoldás a tartáshiba vagy a funkcionális gyengeség kijavítása. 


Ugyanígy kellene eljárni a lúdtalppal is, mégis a legtöbb modern kezelés mesterséges támasztékot ír elő gyógycipő vagy betét alkalmazásával. Ez tűnik a könnyebb megoldásnak, de semmilyen mesterséges eszköz nem fogja helyettesíteni a harminchárom erős, egészséges és összehangolt lábízület valóban csodálatra méltó erejét és hatékonyságát. Mindkét lábfejben húsz izom van, és tizenhárom másik mindkét lábszárban, mely a lábfejhez kapcsolódik. Ez harminchárom izmot jelent, melyek erős és egészséges állapotukban arra szolgálnak, hogy támogassák a lábunk struktúráját és funkcióját. A támaszték megakadályozhatja vagy csökkentheti a harántboltozat besüllyedését, de mindezeknek az ízületeknek a működésébe is beavatkoznak. Ez pedig visszahat az összes fő ízületre, egészen a nyakunkig.


A gyenge láb alátámasztása csak további gyengeséghez vezet. minél tovább támogatjuk mesterségesen a süllyedő harántboltozatot, annál kevésbé lesznek képesek a saját izmaink megtenni ugyanezt. Ha a megsüllyedt boka valóban csak gyenge és rosszul működik, akkor edzeni kell, hogy erős és bámulatos legyen, mint ahogy az összes többi testrészünk is.

Két gyakorlat a lúdtalp edzésére és erősítésére

Ideje, hogy ugyanúgy tekintsünk a lábunkra, mint a testünk többi részére. Ha gyenge, akkor erősítsük, ha pedig híján van az egyensúlynak és a koordinációnak, akkor eddzük meg. Az alábbi videóban látható két gyakorlat adja meg az alapot ahhoz, hogy a lábainkat erőteljes rugókká alakítsuk.



Az első gyakorlattal megerősítjük a lábtartásunkat. Az emberi mozgás és teljesítmény világában a hétköznapi életben is jól kell tartani a lábunkat, hogy jól tudjunk mozogni.  


  • Gyakoroljuk a lábboltozat megemelését a videóban látottak szerint a lehető legtöbb hétköznapi tevékenység közben. tegyünk egy cédulát a fürdőszobatükörre, hogy emlékeztessen a lábboltozat emelésére fogmosás, borotválkozás, sminkelés stb. közben.
  • Tartsuk magasan a lábboltozatot, miközben a munkatársainkkal beszélünk vagy isszuk a reggeli kávénkat.
  • Idővel nem is kell tudatosan gondolnunk a lábboltozatunkra, mert természetessé válik a helyes tartás.
A második gyakorlat nagyon jól edzi a lábfej és a boka stabilitását, egyensúlyát és koordinációját.
  • Álljunk lábujjhegyre öt másodpercre, mielőtt lassan és folyamatosan leengedjük, szintén öt másodperc alatt. E gyakorlat sokkal kevésbé hatékony, ha nem mezítláb végezzük. 
  • Hajtsunk végre öt szép ismétlést, először naponta egyszer, majd naponta kétszer, ahogy könnyebbé válik a gyakorlat. 
  • Rendkívül fontos, hogy a nagylábujj ízülete az egész mozdulat alatt teljes kontrollban legyen. A nagylábujj elmozdulása mindent elmozdít a láb és a test többi részében.

Az erős lábat nem adják ingyen

A lúdtalp a testtartásban és a mozgásban megfigyelhető funkcionális zavar és gyengeség, nem pedig egy betegség. A láb ugyanolyan módon reagál az edzéselvekre, mint ahogyan a test többi része: ha túl hirtelen és túlzott mértékben terheljük, az sérüléshez fog vezetni. A fokozatos terhelésnövelés viszont, ésszerűen összeállított gyakorlatokkal és progressziókkal, mint a fenti kettő, a gyenge és leromlott funkciójú lábakat erőgéppé változtatja. Emlékezzünk: nincs rövid út az erős lábakhoz. Sok elkötelezettséget igényel ma, de az eredmény életre szóló.

Nincsenek megjegyzések: