2016. március 21., hétfő

Guruji 2. rész

A múlt héten megkezdett cikk fordításának második, befejező része következik:

"Ez a módszer fizikailag eléggé megterhelő. Hogyan tanítod azokat, akik fizikaliag rossz állapotban vannak?"

"A gyenge testtel nem lehetetlen dolgozni. A jóga- szövegek azt mondják, hogy a jóga gyakorlásától vékony leszel, de erős, mint egy elefánt. Jógikus arcod van. A jógikus arc mindig mosolyog. Azt jelenti, hogy mindig hallod a nádát, a belső hangot, és a szemeid tiszták. Akkor tisztán látsz, és kontrollálod a bindut (az életerőt, amit néha szexuális energiának is neveznek). A belső tűz felébred, és a tested mentes lesz a betegségektől.

Háromféle betegség létezik: testi betegség, mentális betegség, és idegrendszeri betegség.  Ha az elme beteg, az egész test megbetegszik. A jóga-írások azt mondják. "Manajéva manusánám karanam bandha móksajóh", vagyis az elme a kötöttség és a felszabadulás oka egyaránt. ha az elme beteg és szomorú, akkor az egész test megbetegszik, és minden véget ér. Ezért először az elmét kell meggyógyítani. Az elme orvossága a jóga."

"Mit jelent pontosan az elme orvossága?" 

"A jóga gyakorlását és a helyes légzési rendszert. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. Ennyi az egész. Gyakorolj, hogy az idegrendszer tökéletes legyen és a vérkeringés is jó legyen, ami nagyon fontos. ha jó a vérkeringésed, akkor nem lesznek szívbetegségeid. A bindu kontrollálása, nem elpazarlása is nagyon fontos. Az ember ezéárt van életben, mert megtartja a bindut, és amikor a bindu teljesem elfogyott , akkor halott vagy. Ezt mondják az írások. Ha minden nap gyakorolunk, a vérünk megtisztul, az elme pedig fokozatosan az irányításunk alá kerül. Ez a jógikus módszer. "Jógas csitta-vritti niródhah"(Jóga-szútra 1.2). Ez azt jelenti, hogy a jóga az elme mozgásának uralása.

"Eddig főleg az ászana és a pránájáma gyakorlásaként beszéltünk a jóga gyakorlásáról. Milyen fontos az Ashtanga jóga első két ága, a jama és a nijama?"

"Ezek nagyon nehezek. Ha gyenge az elméd és a tested, akkor gyengék lesznek az elveid. A jamák öt ágból állnak: ahimszá (erőszakmentesség), szatja (igazmondás), asztéja (nem-lopás), brahmacsarja (önmegtartóztatás) és aparigraha (nem-birtoklás). Az ahimszá lehetetlen, és az igazmondás is nagyon nehéz. Az írások azt mondják, hogy akkor mondd ki az igazságot, ha édes, és ne mondd ki, ha bántó. De ne hazudj, akármilyen édesnek is tűnik. Ez nagyon nehéz. Csak az édes igazságot mondod, mert az, aki a kellemetlen igazságot mondja, halott ember.

Tehát a gyenge elme gyenge testet is jelent. Ezért építünk egy jó alapot az ászanával és a pránájámával, hogy a testünk és az elménk, az idegrendszerünk mind működjön, és utána dolgozunk az ahimszán, szatján, és a többi jamán és nijamán."

"És mi a helyzet az Ashtanga jóga többi ágával? meditációs módszert is tanítasz?"

"A meditáció a dhjána, az Ashtanga rendszer hetedik lépcsőfoka. Miután az egyik fokozat tökéletes, megteheted a következő lépést. A dhjánához egyenes háttal és csukott szemekkel kell ülni, és az orrnyeregre kell koncentrálni. Ha nem teszed ezt, akkor nem összpontosítasz. Ha a szemek kinyílnak és becsukódnak, akkor az elme is ezt teszi. 

A jóga 95 százalékban gyakorlati dolog. Csak 5 százalék az elmélet. Gyakorlás nélkül nem működik, nincs haszna. Ezért gyakorolni kell, a megfelelő módszert követve, egymás után követve a lépéseket. Akkor lehetséges."

"A tanításodat a vinyásza kifejezéssel szoktad jellemezni. Ez mit jelent?"

"A vinyásza légzőrendszert jelent. Ne végezz ászanát vinyásza nélkül. Amikor a vinyásza tökéletes, uralni tudjuk az elmét. Ez a fő dolog, az elme kontrollja. Ez az a módszer, amit Patandzsali leírt. Az írások azt mondják, hogy egyenlővé kell tenni a pránát és az apánát a belégzés és kilégzés egyenlő arányának megtartásával, és követve a légzést az orrnyílásokban az elme segítségével. ha így gyakorolsz, akkor fokozatosan uralni tudod az elmédet."

"Ülő pózban végzett pránájámát is tanítasz?"

"Igen. Amikor a padmászana (lótuszülés) tökéletes, akkor kontrollálod a végbeledet a múla bandhával, és az állzárat, a dzsálándhára bandhát is használod. Sokféle pránájáma létezik, de a legfontosabb a kévala kumbhaka, amikor a légzés vlátozásai, vagyis a belégzés és a kilégzés - kontrollálva vannak és automatikusan megállnak. Ehhez gyakorolni kell. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. ha gyakorolsz, akkor új gondolkodási minták, új gondolatok jönnek az elmédbe. Az előadások jól hangzanak, ha tartasz egy jó előadást, akkor mindenki azt mondja, hogy milyen jó vagy, de az előadások 99 és fél százalékban nem gyakorlatiasak. Sok évig kell gyakorolni az ászanát és a pránájámát. Az írások azt mondják: "Hosszú ideig kell gyakorolni, tisztelettel és megszakítás nélkül, hogy elérjük a tökéletességet." Egy évig, két évig, tíz évig... egész életedben gyakorolni kell.

Miután az ászana és a pránájáma tökéletes, a pratjáhára, az érzékek visszavonása (az Ashtanga jóga ötödik ága) következik. Az első négy ág a külső gyakorlatok: jama, nijama, ászana, pránájáma. A második négy a belső gyakorlatok, és automatikusan következnek, ha az első négyet elsajátítottuk. A pratjáhára azt jelenti, hogy bárhová nézel, istent látod. A jó elmekontroll adja ezt a képességet, hogy ha bármire ránézel, akkor az Átmant (a belül lévő Istent) fogod látni. Így a számodra a világot Isten színezi meg. Bármit is látsz, az Átmannal azonosítod. Az írások azt mondják, hogy az igazi jógi elméje annyira elmerül isten lótusz lábaiban, hogy semmi sem vonhatja el a figyelmét, bármi is tőrténjék a külső világban." 

"Mi a tanácsod búcsúzóul azok számára, aki szeretnék elkezdeni a jóga útját?"

"A jóga mindenki számára lehetséges, aki igazából akarja. A jóga univerzális. A jóga nem az enyém. De ne közelítsük meg a jógát üzleti szellemben, világi haszonra vágyva. Ha Isten mellett akarunk lenni, akkor az elménket Isten felé kell fordítani, és gyakorolni kell a jógát. Ahogy az írások mondják: "A jóga gyakorlása nélkül, hogyan adhat móksát (felszabadulást) a jóga?"

Nincsenek megjegyzések: