2016. március 10., csütörtök

A sítalí végrehajtása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A sítalínak erőteljes spirituális hatása is van. Mivel az összetekert nyelvünkön keresztül lélegzünk be, ezzel stimuláljuk a központi energiavezetéket, melynek egy ága a nyelven keresztül halad. E hatás növelése érdekében a nyelvet kilégzéskor dzsíhva bandhába kell helyezni, melyben kapcsolatba kerül a nyelvcsappal, ami szintén kapcsolatban áll a szusumnával.

A sítalí végzése kumbhaka nélkül

Mivel ez egy lassú ütemű pránájáma, a háromrészes fel-fel hullámot alkalmazzuk.

Dugjuk ki könnyedén a nyelvünket, és pödörjük össze úgy, hogy egy csövet alkosson. Ezután lélegezzünk be az összetekert nyelvünkön keresztül, ami sokkal jobban megnedvesíti a beszívott levegőt, mint az orrnyálkahártya tenné. Azt fogjuk tapasztalni, hogy egy hosszú belégzés után a nyelvünk eléggé kiszárad, ezért nyálazzuk meg, ha kell, hogy az egész belégzés alatt fennmaradjon a hűsítő hatás. A kilégzés során helyezzük a nyelvünket dzsíhva bandhába, vagyis érintsük a nyelvcsaphoz. A legtöbb esetben az 1:1 arány ajánlottabb, mint az 1:2 arány, mivel így hosszabb ideig tart a hűsítő belégzés. Eleinte csak pár kört végezzünk, és ismételjük meg naponta. Ha néhány nap alatt nem leszünk betegek, akkor feltételezhetjük, hogy viszonylag tiszta a levegő a környékünkön. Ekkor növelhetjük az ismétléseket tíz körre, de sokkal többet is végezhetünk, ha felfokozott pittától szenvedünk.

Figyeljük meg, hogy elegendő-e a hűsítő hatás, máskülönben növelhetjük a körök számát húszig. Ennél több kört is végezhetünk, de ebben az esetben egy képesített oktatónak vagy jógaterapeutának kell felmérnie a helyzetet. Ha megfájdul a torkunk, köhögés, mellkasi fájdalom vagy hörghurut alakul ki, akkor hagyjuk abba a technika alkalmazását, mivel arra utal, hogy szennyezett a levegő.

A sítalí végzése kumbhakával

A Jóga-kundaliní Upanisad (1.30) úgy írja le a technikát, hogy miközben a nyelvünkön keresztül felszívjuk a levegőt, a sza hangot hozzuk létre, utána kumbhakát végzünk, majd lassan kifújjuk a levegőt a két orrlyukon keresztül. A kumbhakát egyidejű dzsálándhára bandhával és dzsíhva bandhával kell végrehajtani. A kumbhaka nélküli technikával ellentétben, a kumbhakával végzett sítalí nem alkalmas a vérnyomás csökkentésére, mivel maga a kumbhaka, legalábbis annak kezdeti szintjén emeli a vérnyomást. A kumbhaka végzése által a technika hűsítő hatása is csökken valamelyest, a kumbhaka melegítő hatása miatt. Ha más pránájáma módszerekkel kombináljuk a sítalít, melyek kumbhakát is tartalmaznak, akkor érdemes kumbhaka nélkül gyakorolni a sítalít, hogy növeljük a hűsítő hatását.

Vannak olyan gyakorlók, akik nem képesek összepödörni a nyelvüket, mivel úgy tűnik, hogy ez a képesség genetikailag van meghatározva. Ha nem tudjuk összepödörni a nyelvünket, akkor válasszuk a sítkarít, melyet a következőkben fogunk ismertetni."

Nincsenek megjegyzések: